| 2021. február. 4. | 2 perc olvasás

Madagaszkár királya – Gróf Benyovszky Móric

Tudtad, hogy a távoli Madagaszkár első királya egy magyar gróf volt, aki az afrikai kontinens első alkotmányos királyságát hozta létre?

Benyovszky Móric 45 évig tartó rövid életútja során négy világrész több országának történetébe írta be a nevét a távoli vidékeken tett utazásaival, földrajzi felfedezéseivel.
1741. szeptember 20-án született a Nyitra-megyei Verbón, édesanyja a történelmi nevezetességű Révay-család sarja volt, apja pedig a neves Benyovszky Sámuel huszártábornok.
Lengyelországban hősiesen vette ki részét a lengyelek oldalán az oroszokkal vívott háborúban. 1769-ben súlyosan megsebesülve orosz fogságba esett, Szibériába száműzték, ahol elkészítette Kamcsatka első földrajzi, néprajzi és állattani leírását.

Benyovszky Móric
Benyovszky Móric
https://hu.wikipedia.org/

1771 tavaszán a fegyenctelepre száműzött cári tisztekkel felkelést szervezett, elfoglalt egy erődöt, a kikötőben horgonyzó hajókat, és kiáltványt szerkesztett. Ez az írásmű a későbbi oroszországi forradalmi mozgalmak manifesztumainak mintájául szolgált. A „Péter és Pál” nevezetű hajón megszökik és kalandos utazások során Franciaországban köt ki.

A madagaszkári expedíció: 1773. április 22-én indul el három hajóval a franciaországi Lorien kikötőből, és hamarosan megtelepszik a malgasok szigetén, ahol két erődöt is emelt támaszpontul, és 1774-ben megalapítja Louisbourg városát. Ebben az idôben még az európaiak nem ismerték Madagaszkár belsejét. Három nagy expedíciót szervezett, a tapasztalatairól szóló beszámolók Madagaszkár megismerésének fontos részei. A bennszülöttek megtapasztalták, hogy a jószívű és emberbarát Benyovszky nem öli meg a hadifoglyokat, sőt a sebesülteket gyógyítja, a nagy ínséget szenvedőknek élelmet osztogat. Mindezek alapján egyre többen váltak hívévé és követőjévé a malgasiak közül.

Emlékiratainak címoldala
Emlékiratainak címoldala
https://hu.wikipedia.org/

Benyovszkynak választania kellett: vagy él a törzsfejedelmek ajánlatával és elfogadja a királyságot (kormányzóságot), vagy összeomlik dédelgetett álma.  Végül elfogadta a királyságot, kilépett a francia király szolgálatából, a madagaszkári népet választotta, sőt írásba is foglalta a sziget népeinek szánt alkotmányt, melyet a törzsfőnökök elfogadtak. Nem fosztogat, nem rabol, és nem öldököl, mint a gyarmatosító államok általában. Elképzelése az volt, hogy Madagaszkárból nem kizsákmányolt gyarmat lesz, hanem modern államot teremt. A franciák azonban nem így gondolták és támadást indítottak a helyi törzsek ellen. A végső összecsapásra 1786. május 24-én, a Keleti-fok közelében került sor. Benyovszky két európaival és 30 bennszülöttel, lándzsákkal, íjakkal vette fel a harcot a túlerővel. Az első rohamra a bennszülöttek szétszéledtek, Benyovszky pedig ágyú-(vagy puska) golyótól találva elvesztette életét.

A viszontagságos életű hazánkfia az egyik legjelentősebb magyar világutazónk volt. Megelőzte hét évvel az angol James Cook-kot észak-csendes-óceáni utazásával, valamint a franciákat is. Korát egy jó évszázaddal megelőző tervei a tengeri szállításokra, a külkereskedelemre, a belső víziút rendszer kiépítésre, mind-mind említésre méltó érdemeit erősítik. 

Benyovszky madagaszkári emlékműve
Benyovszky madagaszkári emlékműve
infovilag.hu

Forrás: http://www.benyovszky.hu/

Borítókép forrása: https://napitortenelmiforras.blog.hu/

Legnépszerűbb cikkek