| 2016. május. 9. | 1 perc olvasás

Madarak és fák napja

Május 10-e azoknak a jeles napoknak az egyike, melyeknek célja a fiatalság természetvédelem iránti elkötelezettségének az erősítése. Több mint 110 éve kerülnek ilyenkor a középpontba a madarak és a fák.

1902. május 19-én Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Még ebben az évben megszervezte – hazánkban először a világon – Chernel István ornitológus az első madarak és fák napját Kőszegen. Az ünnep Herman Ottó közreműködésével vált hivatalossá 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő minden iskola számára: „… évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében…”. Azóta is ez a legszélesebb körben megtartott madárünnep Magyarországon. A nagy valószínűség szerint az amerikai Madarak napja (Birds day) és Fák napja (Arbor day) nyomán született ünnepen a diákok az oktatás nem megszokott formáival találkoztak: a tanító emelkedett előadást tartott nekik a madarak életéről, a természet és a fák jelentőségéről; kirándulásokon, akadályversenyeken és vetélkedőkön vettek részt. Ám az volt a legfontosabb, hogy minden gyermek ültetett egy fát, amely azután vele együtt növekedett, és így a gyermek lényéhez kapcsolódott. A jeles nap virágkora a második világháború után véget ért, a rendszerváltás után azonban a környezeti nevelésben élen járó iskolák és pedagógusok munkájának köszönhetően újra méltó szerepet kapott. 1994-ben miniszteri rendelet jelölte meg május 10-ét a dátumának. Korábbi népszerűségét ma sem éri el a madarak és fák napja, köszönhetően annak is, hogy időközben számtalan „zöld” világnap nyert létjogosultságot, köztük az április 22-i Föld napja.

Május 14-én, szombaton a madarak és fák napja alkalmából Sopron nevezetes fáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Soproni Parkerdőben. További információk a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (99) 506–810-es telefonszámán kérhetők.

Legnépszerűbb cikkek