Madarak és fák napja a Soproni Parkerdőben

Hat esztendővel ezelőtt avatták fel a Soproni Parkerdőben a Madarak és Fák Napja Emlékerdőt. Azóta már hagyomány, hogy minden évben május 10-én óvodás csoportok látogatnak el ide, és a TAEG Zrt. segítségével elültetik a maguk facsemetéjét.

A Madarak és Fák Napja Emlékerdőt 2016-ban alapították. Megálmodója dr. Hartl Éva, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar egyetemi docense. A május 10-ei ünnepnapon mindig óvodás csoportok látogatnak el az erdőhöz. 

„A hat évvel ezelőtt alapított emlékerdőben az akkori óvodások ültettek el csemetéket, amelyeket eljöttünk megnézni ma a gyermekekkel. A feladat még az volt, hogy megkeressük azokat a csemetéket, amik elültetésükkor GPS-koordinátákkal lettek megjelölve. Az ovisok az elődeik által ültetett csemetéket is körülápolják.

- mondta el dr. Hartl Éva.

fotó: Nagy Adrienn

Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság oktatási és ökoturisztikai igazgatója hangsúlyozta, a társaság mindig megünnepeli a természethez kapcsolódó jeles napokat, melyek közt a madarak és fák napja kiemelt jelentőségű.

„A madarak és fák napja eredeti célkitűzése az volt, hogy a fiataloknak a természet szeretetét és fontosságát hangsúlyozza. Ez összevág a mi céljainkkal is, hiszen az erdei iskolánkon keresztül egészen kis kortól foglalkozunk gyerekekkel: általános és középiskolásokkal is. Mint tanulmányi erdőgazdaságnak, kiemelt feladatunk a Soproni Egyetem gyakorlati oktatásának biztosítása. Egy-egy ilyen remek nap nagyon jó alkalom arra, hogy az erdőnek és a természetnek a fontosságát megmutathassuk - hangsúlyozta a szakember.

fotó: Nagy Adrienn

A programon több óvodai csoport is részt vett, a gyermekek nagyon élvezték a szabadtéri, természetközeli időtöltést, ahol hasznos információkat is megtudhattak az erdőről és a lakóiról. Horváth Márta, a Trefort Téri Óvoda vezetője elmondta, a természet közelsége nagy szerepet játszik a tagóvodákban.

„Nálunk mindhárom óvoda zöld óvodai programban működik, amely főleg azt jelenti, hogy a természet szeretetét, megismerését helyezzük középpontba. Ezek az események is ezt segítik elő, és igyekszünk megtanítani a gyerekeknek, hogyan viselkedjenek az erdőben, miért fontos, hogy az erdőt gondozzuk"

- tette hozzá Horváth Márta.

A program során az óvodások a természethez köthető verseket és népdalokat is hallhattak a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának diákjaitól.

Legnépszerűbb cikkek