| 2019. október. 9. | 1 perc olvasás

Madarakat gyűrűztek a középiskolás diákok

Madarakat gyűrűznek, odúkat tisztítanak, túráznak a Vas-és Villamosipari Szakképző Iskola diákjai egy kutatóprogram keretén belül. A középpontban a madárfajok megfigyelése áll. A környezetvédő fiatalok szerdán kora hajnalban keltek, hogy a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében egy izgalmas programon vegyenek részt.

A befogásnak, majd a madarak gyűrűzésének a szárnyasok védelme a célja. - Ez a madarak jelölésén alapuló módszer, amely elsősorban az állatok vonulását célzott tanulmányozni – emelte ki dr. Gyimóthy Zsuzsanna, a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium kutató tanára. - De nagyon sok érdekességet megtudhatunk ezáltal a madarak életmódjáról, mozgásáról, illetve felderíthetjük a populációváltozások okait is – fűzte hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

Mindez része az iskolában indult ökofaunisztikai négyéves kutatóprogramnak, amelyet dr. Gyimóthy Zsuzsanna vezet, aki hosszú évek óta foglalkozik madártani kutatásokkal. A programban a diákok a szakirányuknak megfelelően vehetik ki részüket. - Például egy honlapot is üzemeltetünk a képzéshez, amelyet az egyik informatikai osztály tanulói szerkesztik és bővítik. Illetve, ha megsérülnek a Botanikus Kertben található odúk, akkor a szerszámkészítő tanulók javítják meg azokat – osztotta meg velünk.

A diákokat a környezet szeretetére, védelmére neveli a kutatóprogram. A fiatalok nagy örömmel tevékenykednek a természetben. A kutatóprogramban szakmai partnerként részt vesz a Soproni Egyetem és a Fertő-Hanság Nemzeti Park is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek