| 2018. július. 5. | 2 perc olvasás

Madarakat ment a középiskolás lány Sopronban és környékén

Bodnár Ágota évek óta ment sérült madarakat, amelyek zöme árván és csupaszon, sokszor sérülésekkel megtépázva kerül a középiskolás lány kezei közé. A hivatalos madármentők akkor figyeltek fel rá, amikor a Facebook-on szakszerű tanácsokkal segített egy sérült ékestollúra bukkanó felhasználónak. Ágota hangsúlyozza, hogy ha bajbajutott madarat találunk, akkor fontos a gyors cselekvés, de nem minden példánnyal kell szakemberhez fordulni.

Mikor forduljunk hivatalos madármentőhőz?

- Ha sérült a szárnyas, akkor mindenképpen keressenek fel engem – hangsúlyozta Bodnár Ágota. - Amennyiben viszont fiókát találnak, akkor is felhívhatnak, azonban, ha az apróság nem sérült, akkor az a legjobb, ha otthagyják – fűzte hozzá. A tapasztalatok azt igazolják, hogy a szülei a földön is etetni fogják a fiókát. Esetleg, ha úgy érezzük, hogy az apróság veszélyben van a talajon, akkor rakjuk fel egy fára kosárban, mivel hangja alapján a szülei ott is rábukkannak a pórul járt apróságra.

Calciummal kevert főtt tojás, péppé darált marhaszív

Ágota speciális ételekkel, és különleges eszközökkel eteti a hozzá kerülő szárnyasokat. A pórul járt ékestollúak ápolása egész napos figyelmet igényel Ágotától. Döntenie kellett a szórakozás és az állatok között: ő pedig az utóbbira tette a voksát. A madármentőhöz szinte egész évben hozzák a jobb sorsra érdemes apróságokat. - Tavasszal, amikor a költés ideje van, és kikelnek a fiókák, akkor rengeteg szerencsétlen sorsú apróságon kell segítenem. A nyár nyugodtabb időszak, de ilyenkor is előfordul, hogy heti rendszerességgel hoznak hozzám bajba jutott szárnyasokat – tudtuk meg a hivatalos madármentőtől.

A madármentő hangsúlyozza: mivel nagyon gyenge az immunrendszere a madaraknak, és nagyon sokan olyan sebesülésektől szenvednek, amelyeken még egy orvos sem tudna segíteni, ezért sok madarat nem tud megmenteni. A küzdelem azonban cseppet sem hiábavaló: a madármentő kezei közé kerülő madarak közül sok megmenekül.  

Vércse Sopron közepén

Mióta űzi ezt a hivatást, Ágota több különleges madárral is találkozott. - Nemrég felhívtak, hogy találtak egy vércsét Sopron közepén – kezdi így a legizgalmasabb „madaras” kalandját a lány. - Én azonnal szaladtam, de azt nem hagyhattam figyelmen kívül, hogy ragadozó madárról van szó, ezért bőrkesztyűvel indultam meg érte. A madár a padkán ült, és rövidesen megtaláltam a fészket is, amelyből kieshetett. Úgy tűnt, hogy a testvérei kirepültek, ő pedig körülbelül húsz méteres zuhanás után az aszfalton landolt – részletezte Ágota, aki számára úgy tűnt, hogy a nemes madár csúnyán beverhette a fejét: csak szédelgett, és amikor a lány megpróbálta noszogatni, az állat előrebukott. - Azonnal hazavittem, és értesítettem a történtekről a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakembereit, akik nagyon segítőkészek, így kiváló kapcsolatot ápolok velük – mondta a lány, majd büszkén hozzáfűzte: a madarat sikeresen megmentették.

Ágota nem csak madarakat ment – a lova is neki köszönheti az életét. Ezt az utat a jövőben is folytatni szeretné.

Legnépszerűbb cikkek