| 2016. április. 5. | 1 perc olvasás

Madarászok napjai

Túzokdürgésre indulnak a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai és vendégei az áprilisi szombatokon, madármegfigyelést szerveznek a Fertő szikes tavainál, valamint távcsöves csillagászati bemutatót is tartanak.

Európa legnagyobb testű röpképes és egyben legveszélyeztetettebb madarát figyelhetik meg azok, akik részt vesznek a Fertő–Hanság Nemzeti Park Túzokdürgés című programjain. A kisalföldi populáció tavaszi dürgését, a túzokkakasok impozáns udvarlását a Tétény (Tadten) alatti védett területen csodálhatják meg a nemzeti park munkatársainak vezetésével. A távcsöves madarászat során a túzokkakasok mellett egyéb fokozottan védett madarak, például nagy pólingok vagy réti fülesbaglyok is felbukkanhatnak. A programok a sarródi Kócsagvártól indulnak, előzetes jelentkezés szükséges.

A kezdő madarászok napján, április 9-én madármegfigyelést szerveznek a Fertő szikes tavainál. A „hazatérő” madarakat ismerhetik meg a résztvevők szakemberek segítségével a Sziki őszirózsa tanösvény madármegfigyelő tornyaiból. Április 15-én 20 órától pedig távcsöves csillagászati bemutatót is tartanak. A programot tiszta égbolt esetén Fertőújlak határában, az úgynevezett Borsodi-dűlőben álló madármegfigyelő torony parkolójában rendezik meg. További részletek a nemzeti park internetes oldalán a www.ferto-hansag.hu-n.

Legnépszerűbb cikkek