| 2023. március. 31. | 1 perc olvasás

Madárgyűrűzés a Botanikus Kertben

Madárgyűrűzésre került sor a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében a Kaán Károly Ökoklub és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében. Az eseményen 80 látogató vett részt, és körülbelül 30 madarat sikerült meggyűrűzniük a szakembereknek.

A madárgyűrűzés célja a vadon élő madarak sorszámozott gyűrűvel történő egyedi megjelölésével információ gyűjtése a madarak életéről. A gyűrűzött és visszafogott, megkerült madarak adatai - a földrajzi koordináták, időpontok, körülmények és a madár állapota, kondíciója - segítik megfejteni az egyes madárfajok mozgásmintázatait, és feltérképezni a költő-, vonuló és telelőterületeket. A megjelölt madarak számbavételével nyomon követhető költő madaraink egyedszámának évről évre történő alakulása.

fotó: Kaán Károly Ökoklub SOE

A madarak megfogását és gyűrűzését különösen nagy gonddal kell végezni. Sokféle fogási módszer létezik, a legelterjedtebb ezek közül a függönyháló, amellyel elsősorban az énekesmadarak megfogását végzik, ahogyan azt a Botanikus Kertben is teszik a szakértők. Minden megfogott madárfaj lábára egy megfelelő átmérőjű fémgyűrű kerül, melyek anyaga általában alumínium. A jelölőgyűrűn az országkód, Magyarország esetében a "BUDAPEST" felirat és a gyűrű sorszáma olvasható. A meggyűrűzött madarak ismételt megfogásakor a fémgyűrű számát leolvassák, majd újra szabadon engedik a madarat.

fotó: Kaán Károly Ökoklub SOE

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjében a megfogástól kezdve a gyűrűzésen át a szabadon engedésig az egész folyamatot nyomon követhették a lelkes érdeklődők.

fotó: Kaán Károly Ökoklub SOE

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek