| 2020. január. 31. | 1 perc olvasás

Madárgyűrűzés az óvodában

Madárgyűrűzést tartottak a Jereváni Kék Tagóvodában pénteken. Az intézmény környékén változatos madárvilág él, a gyűrűzésre is több mint 10 különböző fajt sikerült befogni a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberének segítségével.

A madárfajokkal ismerkedtek meg az óvodások madárgyűrűzéssel egybekötve. Az eseményre a Zöld Óvoda projekten belül került sor, amely címnek birtokosa az intézmény. A kicsik végigkövették a gyűrűzési folyamatot, közben pedig a különböző fajok jellegzetességeit fedezték fel, interaktív módon, testközelből megtekintve az állatokat. 

„Igazán változatos itt a város szélén a madárállomány, nagyjából 15 különböző fajt fogtunk be hálóval az etetők környékén. Sokkal hatásosabb úgy megismerni a különböző állatokat, hogy miközben beszélünk a jellemzőikről látják is őket élőben. Miután megbeszéltük a tollak színét és egyéb különlegességeket, felraktam a madárjelölő gyűrűt a lábára, majd a gyerekek lelkes búcsúztatása közben szabadon engedtem a madarat” – mesélt a programról Mogyorósi Sándor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja.

Búcsúznak a madártól a gyerekek
Búcsúznak a madártól a gyerekek

„Nagyon ügyesek az óvodások és élvezik a programokat. Sok madarat első ránézésre név szerint felismertek, amihez tudtak, mondókát is mondtak vagy akár dalokat énekeltek. Fontos, hogy már ilyen ifjú korban megismerkedjenek a természet értékeivel és szépségével, hiszen egyre kevesebb lehetőségünk adódik élvezni azokat”- hangsúlyozta a szakember.

Az élővilág, az állatok megismerésére számos lehetőség van a környéken, például a Fertő-Hanság Nemzeti Park nyári táboraiban és szervezett kirándulásain, melyek minden évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Mogyorósi Sándor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálat tagja
Mogyorósi Sándor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálat tagja

Legnépszerűbb cikkek