| 2019. május. 23. | 2 perc olvasás

Madármentő akciók Sopronban – mit tehetünk mi?

Sok madárfaj fiókái május közepe, illetve vége táján kelnek ki. Ebben az időszakban Sopronban és környékén is gyakran találkozhatunk madárcsemetékkel – a kérdés az, vajon mit tehetünk a látszólag pórul járt állatok érdekében, ha egyáltalán hozzájuk szabad nyúlnunk? Ha szeretné a legfontosabb információkat megtudni, olvassa el Bodnár Ágota soproni madármentő tanácsait, aki már idén is sok fiókán segített!

1. Állapítsuk meg, hogy mennyi idős a kiesett fióka - ez alapján tudhatjuk meg, hogy szüksége van-e segítségre! Ha az apróság tollas, nem sérült, nem gubbaszt csukott szemmel, akkor nincs baja, szükségtelen közbeavatkoznunk. Amennyiben az állat tollas, érdemes utánanézni, hogy fészekhagyó, avagy sem – ha igen, végképp nem kell aggódnunk, mert a szülei a földön gondoskodnak róla. Ha úton, járdán van, esetleg beterelhetjük óvatosan egy bokor alá. Ha a fióka csupasz vagy tokos, akkor minél előbb fel kell melegítenünk. Először próbáljuk meg visszajuttatni a fészekbe, mivel akkor nőnek a legnagyobbra a túlélési esélyei.

                               

2. Mi történik, ha nem találjuk a fészket? Ha nincs meg a fészek, esetleg sérült, akkor tapasztalt madármentőknek kell átadni az apróságot. Amíg nem érkezik a segítség, tegyük meleg helyre a fiókát. Bodnár Ágota hangsúlyozza: az egyedet nem szabad etetni és itatni sem! A tapasztaltok szerint sokan megpróbálkoznak ezzel, de előfordulhat, hogy ebbe belepusztul az apróság. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb fiókának nagyon közel van egymáshoz a légcsöve és a torka – ha vizet öntünk, vagy spriccelünk fecskendővel a csőrébe, akkor a folyadék egyenesen a légcsőbe megy bele. Ennek következtében az állat megfulladhat, esetleg pár nap múlva a tüdőgyulladás végezhet vele. A madarak a természetben sem itatják a fiókájukat, a folyadékot a táplálékkal viszik be az apróságok.

3. Mennyire drámai a helyzet, ha sérült fiókát találunk? Ebben az esetben is a madármentőkhöz kell fordulni – javasolta Bodnár Ágota. Amíg ők kijönnek, a legnagyobb segítség az apróságnak, ha betesszük egy cipős dobozba, amelyet meleg, sötét helyre teszünk. Esetleg helyezhetünk a doboz aljára szalmát, forgácsot, kutyapelenkát. Bodnár Ágota óva int attól, hogy rongyokat tegyünk a fióka alá – ebbe beleakadhat a fióka, és eltörhetnek a tollai, rosszabb esetben a csontjai is. A madármentő azt javasolja, hogy kalitkába se tegyük az állatot, ugyanis abban még nagyobb esélye van a sérülésnek.  

                            

4. Mi történik, ha hosszabb ideig, például egy napig nálunk marad a fióka? Ha rovarevő, akkor vegyünk a részére lisztkukacot az állatkereskedésben – osztotta meg velünk Bodnár Ágota, aki hozzáfűzte: ne keverjük össze ezt az eleséget a csontival. A lisztkukacot vágjuk félbe és adjuk oda neki akkor, ha tátog – ezzel jelzi, hogy kéri a falatot. Ha az apróság jól láthatóan nem igényli az eledelt, akkor ne erőltessük belé, mert kárt tehetünk benne a fulladásveszély miatt.

Borítókép: korábbi felvétel; Forrás: Sopronmédia Archív; A többi felvétel készítője Bodnár Ágota

Legnépszerűbb cikkek