| 2023. április. 15. | 4 perc olvasás

Magabiztos sikerrel előnyben a Sopron

A bajnoki döntő-párharc első mérkőzésén a Sopron Basket 80-68-ra múlta felül a SERCO UNI Győr együttesét. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban 1-0-ra vezet a címvédő, a folytatás pedig kedden következik Győrben.

Már a mérkőzés legelején kiélezett csata folyt a pályán. Az első találat is csak két perc után született meg, amikor is Ezi Magbegor közelről volt sikeres. A válasz ezután Aaryn Ellenbergtől érkezett, majd ismét Magbegor brillírozott, mellyel a Sopron végül 6-2-re ellépett. S bár pár pontos előnyét a következő percekben is megőrizte a hazai együttes, vendégeik végig ott maradtak a sarkukban. Még a képernyőn keresztül is tisztán hallható volt a közel teltházas szurkolás, mely javarészt a címvédőnek zengett, ám a győriek tábora is gyönyörűen kihallatszódott. Azt ötödik perchez közelítve már 8-5-öt regisztrálhattunk a Sopron javára, amikor Ellenberget faultolták. A Győr légiósa a hibáért tehát kettőt dobhatott, melyből végül mind a kettőt értékesítette, ezzel pedig csapata egy pontra tudott felzárkózni. A győriekre nézve a legnagyobb veszélyt azonban továbbra is Magbegor jelentette, aki ugyanennyi idő leforgása alatt összesen nyolc pontot szerzett a soproni 10 egységből. A Győr szerencséjére azonban Ellenberg remekül ellensúlyozta Magbegor pontjait, vezetésével pedig 10-11-nél már fordítottak is a vendégek. Ezután, a címvédő Jelena Brooks büntetőjével tudott egyenlíteni. Ahogy arra a győriek másodedzője, Fűzy-Antolovics Adél a mérkőzés előtti beharangozójában is kitért, a találkozó során a legnagyobb jelentősége a védekezésnek lesz. A Sopron Basket keretét ugyanis világklasszis játékosok alkotják, akiket egyesével kell megállítania Cziczás László tanítványainak. Az első játékrész történései alapján ez pedig többé-kevésbé sikerült is a vendégeknek, s bár 12-11-nél ismét a Sopron felé billent a mérleg, mégis Gáspár Dávid kért időt eligazításra. A folytatásban újból fej-fej mellett haladtak a résztvevők, ekkor pedig pár pontnál nagyobb differencia nem is alakult ki. Az előnyt javarészt azonban továbbra is a soproniak élvezhették. Az idén fehér színekben játszó gárda ezután viszont szépen lassan, de fokozatosan elkezdte pakolni a pontokat a táblára, s egy idő után a Győr többé már nem is igazán tudott választ adni. A negyed hajrája 21-15-ről indulhatott, méghozzá Alice Kunek büntetőivel, kinek találata után még Böröndy Vivien szerzett pontokat, így tehát a második felvonás 24-15-ről folytatódhatott.

A következő tíz percet Aaryn Ellenberg sikeres távolija indított, mellyel az irányító a 12-ik pontját szerezte meg. Ez azonban csak a kezdete volt egy remek győri periódusnak. Brooks szerzett ugyanis egy találatot, ezután viszont következtek Ellenberg újabb pontjai, majd Dombai Réka triplája, amivel a vendégek ismét három pontra zárkóztak fel (26-23). A Sopront pedig láthatóan egy pillanatra megzavarhatta a Győr hirtelen fellángolása, ugyanis a játékosok támadásban és védekezésben egyaránt egyre több hibát vétettek a pályán. Ekkor érkezett vissza azonban a pályára Fegyverneky Zsófia, aki rendezte csapata sorait, s fél perc leforgás alatt ismét magabiztosabb előnyre tett szert a hazai együttes. 30-24-nél Cziczás László kért időt lányainak. A szusszanásnyi szünet viszont inkább a Sopronnak tett jót. Nagyon rutinosan kosárlabdázott ugyanis Gáspár vezetőedző csapata, s ennek köszönhetően a különbség 36-26-nál a tíz pontot is elérte. A következőkben a magyar válogatott csapatkapitánya, Dubei Debóra próbált meg szépíteni a Győr oldalán, majd végül Ellenberg szállt be egy újabb hárompontossal, ezzel pedig 38-30-ra változott az állás. Ekkor soproni időkérés szakította meg a játékot. A félidő hátralévő idejében ez a nyolc pontos különbség viszont már csupán csak egy pontot változott, méghozzá a Sopron javára. A csapatok végül 42-33-ről fordulhattak, s húsz perc elteltével a mezőnyt továbbra is Aaryn Ellenberg vezette 18 dobott ponttal, akit pedig Jelena Brooks követett soproni oldalról 12 egységgel. A nagyszünet után a Sopron a második félidőt egy 7-2-es rohammal indította, mellyel továbbnyílt az olló. A játék egy pillanatra pedig átment rohanásba, a Győr ugyanis kétségbeesetten próbált pontot szerezni, mígnem 49-37-nél Dombai Réka talált be. Felcsillant a reménysugár, Cziczás Lászlóéknak azonban továbbra is védekezésben voltak nagyobb problémái, egyszerűen nem tudták megállítani a címvédő kemény támadásait. Ekkor azonban ténylegesen fordult a kocka, s egy magabiztosabb vendég szakasz vette kezdetét, amit végül 51-44-nél Gáspár Dávid időkérése tudott csak félbeszakítani. A következő percekben is maradt a Győr tíz pont alatt, a harmadik negyed végén kilenc pont választotta el a feleket.

A mérkőzés záró szakasza 57-46-ról kezdődött, méghozzá Dubei Debóra találatával, mely újabb két pontot faragott a Győr hátrányából, Jelena Brooks 2+1-es akciója után azonban ismét tíz pont fölé nőtt a különbség. Ekkor már a pontszerzés tulajdonképpen Aaryn Ellenberg és Jelena Brooks között váltakozott, akik kérdés nélkül csapataik vezérei voltak. A képzeletbeli párbajt azonban Brooks vezette, együttese ugyanis 64-50-nél már 14 pontos előnynél járt. A Győr azonban ezúttal is foggal-körömmel küzdött, 66-54-nél pedig épp Sabina Oroszová szerzett kosarat, miután Gáspár Dávid kért időt. Ekkor még bő hat perc volt hátra a találkozóból. A játék győri támadással folytatódhatott, melyet végül Ellenberg fejezett be büntetőkkel, s ezzel ismét tíz ponton állt a különbség, ami pedig a továbbiakban állandósulni látszódott. 69-59-nél újabb időkérés szakította meg a mérkőzést, ezúttal a Győr oldaláról. Visszatérve hasonló ritmusban folytatódott a mérkőzés. Bár a vendégek is megszerezték a maguk pontjait, a címvédő gyönyörűen tartotta magát, s az utolsó percekben már nem is lehetett kérdéses a győzelme. Az utolsó pillanatokban még a Győr hajrázott egyet, Ruff-Nagy Dóra összesen 5 pontot szerzett csapatának, ám a 80-68-as végeredményt végül Yvonne Turner közeli találata alakította ki. A győzelmet így tehát a Sopron szerezte meg, Gáspár Dávidék ezzel pedig 1-0-ra vezetik az egyik fél második sikeréig tartó döntő-párharcot.

Legnépszerűbb cikkek