| 2019. május. 3. | 1 perc olvasás

Magyar alapítólevél az osztrák tűzoltóknak

Megkapták alapító okirataik másolatát az Eisenstadi Körzetben, egykori Sopron vármegyében működő önkéntes tűzoltóságok pénteken Harkán. Az ünnepség a Harkai Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Oszlop/Oslip helyi tűzoltóinak együttműködése nyomán valósulhatott meg.

Az eseményen Nagy László, Harka Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka elmondta: egy tavalyi látogatáson mutatott meg nekik Harald Nakovich, az oszlopi önkéntesek parancsnoka, járási parancsnokhelyettes egy dokumentum részletet és kérte, hogy fordítsák le azt. Kiderült, hogy az alapító okiratról van szó. Ekkor kezdtek nyomozni a magyar tűzoltók, végül pedig a Soproni Levéltárban megtalálták az eredeti alapítólevelet.

Az eset után a járás többi tűzoltó egyesülete is jelezte érdeklődését, végül 1887-ig visszamenően sikerült megtalálni a körzet tűzoltóságainak valamennyi alapító okiratát. Összesen 21 Kismarton környéki szervezet kaphatta kézhez a dokumentum másolatát a harkai ünnepségen. Az alapítólevelek többségét Sopronban találták meg a tűzoltók, de volt, amit Budapesten leltek fel. Az okleveleket a levéltárak munkatársai digitalizálták, Sopronban pedig német fordítás is készült hozzájuk, amelyet egy díszes mappában vehettek át a falvak és városok polgármesterei és helyi a tűzoltóparancsnokok.

Az átadó ünnepségen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, önkéntes tűzoltó is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek