| 2022. április. 23. | 3 perc olvasás

Magyar bajnok a Sopron Basket!

A magyar női kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik fordulójában végig vezetve, több mint 20 pont fölénnyel győzték le a zöld-sárgák a Szekszárdot, így idén is bajnokot avattak a Novomatic Arénában!

A 2021/2022-es bajnoki döntő párharc harmadik mérkőzésén a Sopron Basket 74-52-re múlta felül az Atomerőmű KSC Szekszárd gárdáját. Ezzel a Sopron Basket 3-0-val lezárta a párharcot és fennállása 15. bajnoki címét ünnepelhette.

Telt ház fogadta a csapatokat Sopronban. A harmadik mérkőzést 2-0-s előnyben várta a címvédő, így saját közönsége előtt a párharc lezárására készült a Sopron Basket. Ennek megfelelően is kezdett, Jelena Brooks öt pontjával és Gabby Williams klasszis villanásával másfél perc alatt 7-0-s előnybe került. Zseljko Djokics gyors időkérése után Zala Friskovec triplájával szépített a Szekszárd, de a folytatásban is hasonló ütemben nőtt a differencia. Az első szakasz felénél, amikor Fegyverneky Zsófia triplája célt ért, már 14-5 állt az eredményjelzőn. Nem sokkal később pedig a 10 egységet is átlépte a különbség. Mindent elárul a játék képéről, hogy a Sopron a 15 mezőnykísérletéből 9-et értékesített. A büntetőket tekintve 8/8 állt a statisztikai lapján, és 10-3-ra vezetett a lepattanókban. Határ Bernadett súlyos térdsérülése után többen fel tudtak lépni. A szekszárdi oldalon eközben 12-ből 5 dobás ért célt mezőnyből, és az első negyed hat eladott labdája rendkívül nehéz helyzetbe hozta a vendégeket. Az első negyed végjátékában Varga Alíz is triplát értékesített, így 10 perc után 29-14-re vezetett a Sopron.

Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

A második szakasz kezdetén pályára lépett a szekszárdi együttesben Gereben Lívia, aki ebben a párharcban először szerepelhetett. Miklós Melinda triplájával még igyekezett szépíteni a KSC, de erre Gabby Williams válaszolt, és ezzel a lendülettel 35-17-re ellépett a Sopron. Nikolina Milic kétszer is jól ismerte fel a lehetőséget a festékben, így 35-21-nél Gáspár Dávid időt kért. A rövid eligazítással rendezte a védekezését a Sopron, és ismét megugrott a különbség a felek között. Egészen pontosan 8-2-es futás után 43-23-nál először ment 20 egységgel a házigazda. A félidő hajrájához közeledve minden jel arra utalt, hogy nagyjából ebben a mederben haladva állandósulhat a mérkőzés. A nagyszünethez érkezve az utolsó másodpercekben Nevena Jovanovic alakította ki az 50-28-as állást. 20 perc után Jelena Brooks 15, Fegyverneky Zsófia 10 pontnál járt. Szekszárdi oldalon a 12 pontos Nikolina Milic volt a legeredményesebb. A másodikhoz hasonlóan a harmadik etapot is Miklós Melinda hárompontosa indította. Ezt követően viszont Stefanie Dolson is megvillant távolról. Ezzel biztosítva, hogy csapata őrizze magabiztos fölényét.

Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Az utolsó 15 percbe 53-33-ról, tehát továbbra is 20 pontos különbségről fordultak a csapatok. A játék képe kiegyenlítettebben alakult. Jegyezhettünk fel szép triplát Jelena Brookstól és Zala Friskovectől. A harmadik szakasz hajrájába érkezve 63-40-nél Zseljko Djokics még időt kért. Ezt követően Nikolina Milic és Czukor Dalma kosárváltása zárta le a játékrészt. Az utolsó 10 percnek 65-43-ról vágtak neki a csapatok. Itt már nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Másfél percet kellett várni az első találatra, ami Cyesha Goree triplája volt. Gáspár Dávid gyorsan időt kért, ekkor azonban már teljesen érthetően hazai oldalon is csökkent a koncentráció. Végül öt és fél perc után Fegyverneky Zsófia szerezte a negyedik negyed első soproni találatát. A végjátékba érve mindkét szakvezető figyelt arra, hogy a fiatalok is belekóstoljanak a döntő hangulatába. Soproni oldalon Kókai Patrícia, Sitku Zsuzsanna és Varga Sára, míg a szekszárdi együttesben Holcz Rebeka és Horváth Dóra is pályára került. A közönség vastapsa közepette zárult a finálé. A Sopron Basket egy történelmi Euroliga-sikert hozó szezon végén fennállása 15. bajnoki címét ünnepelhette. Az Atomerőmű KSC Szekszárd pedig története első euroligás éve végén, a bajnoki fináléban két találkozón is meg tudta szorítani riválisát és negyedik alkalommal lett ezüstérmes.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek