| 2017. május. 18. | 5 perc olvasás

Magyar fiatalt díjaznak az egyik legrangosabb nemzetközi űrkutatási díjjal

Amerikától Európán át Óceániáig érkeztek jelölések a Nemzetközi Asztronautikai Szövetséghez a fiatal kutatóknak adható legrangosabb nemzetközi űrkutatási elismerésre. A döntéshozók végül egy hazai szakembert, Bacsárdi Lászlót díjaztak, kiemelkedő szakmai teljesítménye és a fiatal generáció számára mutatott példaértékű tevékenysége miatt. Az IAF Young Space Leadership Awardot a díj történetében első alkalommal nyerhette el magyar fiatal.

Az 1951-ben alapított Nemzetközi Asztronautikai Szövetségnek (International Astronautical Federation, IAF) több mint 300 jogi tagja van a világ közel 80 országából, hatalmas űripari cégektől tudományos szervezeteken át egyetemi kutatócsoportokon keresztül nemzeti űrügynökségekig. A nemzetközi szervezet jelentős szerepet játszik űrkutatási együttműködések erősítésében, az akadémiai szféra kutatói és az űripari cégek összekapcsolásában. A szervezetben hazánkat 1959 óta a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) képviseli. Az IAF Young Space Leadership Award kitüntetést minden évben öt olyan, 35 évnél nem idősebb űrkutató szakembernek ítélik oda, akik nem csak kiváló szakmai tevékenységet végeznek az űrkutatás széles palettáján, hanem munkásságukkal példát állítanak középiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal szakemberek számára. A díjra február elejéig lehetett felterjesztést tenni.

Dr. Bacsárdi László
Dr. Bacsárdi László

„Bacsárdi László aktívan együtt dolgozik a fiatal generációval, megosztva velük a tudását és tapasztalatát. Rendszeresen rávilágít az általa mentorált egyetemi hallgatóknál és frissen végzett szakembereknél arra, mennyire fontos szerepet játszik az űrtevékenység a mindennapokban” – sorolta felterjesztésében Solymosi János, a MANT elnöke.

„Átlagemberként sokszor rácsodálkozunk arra, hogy hazánkban is van egy aktív, űrkutatással foglalkozó közösség, pedig a magyar szakemberek nemzetközi elismertsége jelentős. Gondolhatunk akár a 2012-ben sikeresen Föld körüli pályára állított Masat-1 műholdra, a 2014 novemberében végrehajtott leszállásra a 67P üstökösön, de akár a Sentinel távérzékelő műholdakra vagy a Nemzetközi Űrállomásra felkerülő magyar berendezésekre. A mostani díj egy újabb elismerése a hazai űrkutatásnak” – mondta Frey Sándor, a MANT alelnöke.

„Idén nagyon sok jelölést kaptunk, de Bacsárdi László munkássága és az űrkutatási közösséghez való hozzájárulása nagyon meggyőző volt” – írta a MANT-nak küldött levelében Jean-Yves Le Gall, az IAF elnöke, akinek meglehetősen széles rálátása van az európai fiatal űrkutató szakemberek tevékenységére, ugyanis az IAF elnöki tisztsége mellett a Francia Űrügynökség, a CNES vezetője, valamint az európai űrkutatást összefogó Európai Űrügynökség (ESA) tanácsának a vezetője.

Bacsárdi László a Soproni Egyetem Informatikai és Gazdasági Intézetének docenseként és a Műegyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék kutatójaként évek óta vizsgálja a műhold alapú kvantumkommunikációt. Kutatásában arra fókuszál, hogy a kvantummechanika elveit hogyan lehet felhasználni egy biztonságos, műholdakon alapuló kommunikációs hálózat létrehozásában. Több mint 80 tudományos publikációt felvonultató kutatási tevékenységét rendszeresen mutatja be ismeretterjesztő előadásokban, közérthetően, generációkon átívelően megszólítva általános iskolás diákokat és nyugdíjasokat egyaránt. 2012-ben az ENSZ által alapított Space Generation Advisory Council hazai képviselőjévé, 2016-ban a szervezet nemzetközi vezetőségi tagjává választották. Számos szervezetben betöltött tagsága mellett 2016 őszétől az európai „Kvantumtechnológia a világűrben” kutatási projekt menedzsmentjének a tagja.

Dr. Bacsárdi László
Dr. Bacsárdi László

Bacsárdi László 2006-ban szerzett mérnök-informatikus diplomát a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, 2012-ben védte meg doktori disszertációját a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékén. 2009 óta dolgozik a Soproni Egyetemen. 2012 óta a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar egyetemi docense, és ugyanebben az évben lett az egyetem Informatikai és Gazdasági Intézetének vezetője. Ekkor mindössze 30 éves volt, így ő lett a nyugat-magyarországi régió legfiatalabb intézetigazgatója. 20 éves korában az 1869-ben alapított Természet Világa folyóirat szerkesztőbizottságába kapott meghívást, 27 éves korában választották meg a legrégebbi hazai űrkutatási szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkárának. Az IAF Young Space Leadership Awardot 35 évesen veheti át.

Számos soproni rendezvény kapcsolódik a nevéhez: a városban tartott Magyar Űrkutatási Fórum 2015 és 2017 rendezvények társelnöke, az idén novemberben megrendezésre kerülő Országos Gazdaságinformatikai Konferencia szervezőbizottságának elnöke. Számos előadást tartott a régióban, így a soproni Nyugdíjas Egyetem mellett a csornai Nyugdíjas Akadémián is beszélt arról, hogyan változtatja meg mindennapi életünket az űrkutatás. 2008-ban egy amerikai ösztöndíjat ajánlott fel a Soproni Széchenyi István Gimnázium két diákjának.

A Soproni Egyetem színeiben több informatikai kutatási projektben is részt vett, most éppen egy, nagy adatok (big data) az űrkutatásban témájú kutatáson dolgozik intézeti kollégáival.

„Először csak hobbiként volt jelen az életemben az űrkutatás, majd részt vettem különböző versenyeken, hazai és nemzetközi űrtáborokban. Egyetemista koromban az Európai Űrügynökség ösztöndíjasaként eljuthattam az IAF által szervezett németországi és kanadai Nemzetközi Világűrkongresszusra. Az ott szerzett pozitív tapasztalataim megerősítették bennem az elhatározást, hogy űrkommunikációval szeretnék foglalkozni” – mondta a díjazott. „Az elmúlt évek során számos hazai és külföldi rendezvényen számolhattam be a kutatási eredményeinkről, és közben több űrkutatáshoz kapcsolódó helyre is eljuthattam. Az idén 85. születésnapját ünneplő Almár Ivánnak köszönhetően például a nászutunk során egy különleges vezetésben volt részünk feleségemmel a világ legnagyobb rádiótávcsövénél Arecibóban, Puerto Ricóban. Most a díjnak köszönhetően az IAF elnökének személyes meghívottjaként vehetek részt az egyik legnagyobb nemzetközi űrkutatási konferencián, amelyet idén Ausztráliában rendeznek.”

A díjat, amelyet minden évben öt fiatal kaphat meg, az idei évben László mellett az amerikai Stephanie Wan, az ausztrál Minoo Rathnasabapathy, a nigériai Timiebi Aganaba-Jeanty és a német Patrick Hambloch veheti át.

Dr. Bacsárdi László
Dr. Bacsárdi László

A díjazott rövid életrajza:

Dr. Bacsárdi László a soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, a Műegyetemen szerzett mérnök-informatikus diplomát, a BME Híradástechnikai Tanszékén védte meg „Klasszikus és kvantum alapú információterjesztés és -átvitel az űrtávközlésben” című doktori disszertációját. Jelenleg a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar egyetemi docense, a gazdaságinformatikus képzést gondozó Informatikai és Gazdasági Intézet intézetigazgatója, ezzel párhuzamosan pedig óraadó a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékén. 2009 óta a legrégebbi hazai űrkutatási szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára. 2012-2016 között az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) hazai képviselője volt, 2016 júniusától a szervezet nemzetközi vezetőségi tagja. 2014 őszén a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation) Űrkommunikációs munkabizottságának tagjává választották. 2015 óta a Műegyetemen működő BME Űrfórum alelnöke.

Munkáját 2005-ben Sopron városa „Sopron Ifjú Tehetsége” kitüntetéssel, 2008-ban a területért felelős minisztérium „Magyar űrkutatásért emlékéremmel”, a Magyar Tudományos Akadémia „VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója” díjjal, az SGAC 2014 novemberében és 2016 márciusában A hónap embere díjjal ismerte el. 2015-ben műholdas kvantumkommunikációs kutatásaiért Nemzeti Kiválósági Díjban részesült, űrkutatási tevékenysége miatt pedig 2016 októberében a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület űrkutatásért felelős címzetes szenátorává választotta.

Legnépszerűbb cikkek