| 2019. október. 7. | 2 perc olvasás

Magyar formatervezési díjat kapott a Soproni Egyetem hallgatója

Átadták az idén negyvenéves Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat a Design Hét megnyitóján Budapesten, a Hagyományok Házában. A diák kategória díját Csicsics Gergő, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatója munkája, a Mediso Kft. számára készített Gyógyászati termékcsalád formatervezése nyerte el.

A fiatal tervező a cég AnyScan termékcsaládjának néhány tagját tervezte újra a Soproni Egyetem MA-diplomaprojektje keretében. A moduláris orvosi képalkotó műszerek CT-, PET- és SPECT-szkennereket tartalmazhatnak.

Az orvosdiagnosztikai berendezéseket fejlesztő Mediso cég közel tíz éve bevezetett AnyScan termékcsaládjának hármas modalitású, azaz a rendszeren belül, az adott igényeknek megfelelően konfigurálható (CT, PET/CT, SPECT/CT) képalkotó berendezés redesignja komplex tervezői tudást igénylő kihívás. Az újragondolást a felhasználói igények változása és a technológiai fejlődés tette szükségessé. A berendezése formajegyeit tekintve az újratervezése érzékenységet és jó arányérzéket igényelt. Az új design egyszerre tesz eleget a folytonosság és a felismerhetőség elvárásának, ugyanakkor egyértelműsíti, hogy új generációs berendezésről van szó. Az üvegszállal erősített hagyományos burkolatot akár környezetbarát len- vagy kenderszálas biokompozit válthatja fel. A tradicionális kezelőfelületek helyett mágneses illesztésű tabletek jelentek meg. Újdonság még a zöld mint kiegészítő szín alkalmazása, amely az ergonómiai tökéletesítés mellett a nyugodtabb és  kényelmesebb képdiagnosztikát teszi lehetővé beteg és szakember számára egyaránt.

Archív felvétel
Archív felvétel
Forrás: Soproni Egyetem

Bírálóbizottsági indoklás

A Magyar Formatervezési Díj diák kategóriája az elmúlt években a legszínesebb palettát mutatja fel. Ebben a kategóriában egymás mellett szerepelnek a kísérletező, határt feszegető konceptuális tervek és a cégekkel együttműködésben a piaci igényeknek maximálisan megfelelő, sorozatgyártásba rövid úton bevonható munkák. Az idei díjazott pályamunka ez utóbbi irány képviselője. Nagy öröm, hogy vannak olyan magyar cégek, melyek fontosnak tartják azt, hogy tapasztalataikat megosztva diplomatémákkal lássák el a designer hallgatókat. A Mediso Kft. kiemelten designérzékeny cég, hiszen orvosi műszereik, berendezéseik versenyképességének egyik alapja a világszínvonalú design, mely az elmúlt években többször érdemelte ki a Magyar Formatervezési Díjat. A pályamunka, az AnyScan termékcsalád formaterve egy cég, egy felsőoktatási intézmény és egy hallgató optimális együttműködésének követendő példája. A végeredmény pedig egy elmélyült kutatásra épülő, funkciójában, ergonómiájában, műszaki konstrukciójában jól végiggondolt, formai kialakításában a világpiaci vetélytársakéhoz mérhető, egyes pontjain azokét is meghaladó formaterv. Egy nagyon komplex problémahalmaz példaértékű formába öntése, mely feszegeti a diák kategória határait.

Felvételek forrása: Soproni Egyetem

Legnépszerűbb cikkek