| 2020. június. 16. | 1 perc olvasás

Magyar gépészmérnök adott a világon először mozgó televíziós közvetítést!

Tudtad, hogy Mihály Dénes gépészmérnöknek sikerült először a világon mozgó televíziós közvetítést adnia és ő volt a hangos film feltalálója is?

Mihály Dénes a Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet, de már középiskolás korában könyvei jelentek meg az automobilról és a motorkerékpárokról. Diploma után a telefongyárba került, ahol elkezdte a távolbalátással kapcsolatos kísérleteit. 1919-ben született meg a „Telehor”,

amely akár több kilométerre is képes volt állóképeket közvetíteni. Egyik legjelentősebb találmánya az 1922-ben szabadalmaztatott „Projectophon” volt, amely a hangosfilm területén nyert elismerést. 1929. március 8-án sikerült Mihálynak először a világon mozgó televíziós közvetítést adnia.

A televíziós készülékek gyártására vállalatot alapított, „Telehor A.G.” elnevezéssel, amely készülékeinek fejlesztését tűzte ki célul. 1935-ben E. H. Traub fizikussal továbbfejlesztette rendszerét, ez volt a forgótükrös, kis kapacitású Kerr-cellával, mint fényrelével dolgozó Mihály-Traub-féle vevőkészülék.

Borítóképen: Nipkow-tárcsa a hajtással (felvételek forrása: Wikipédia)

Legnépszerűbb cikkek