| 2021. május. 30. | 1 perc olvasás

Magyar Hősök Napja - Kópházán

A Fidesz Kópházi Szervezete Grubits Ferenc polgármesterrel és ifj. Firtl Mátyás elnökkel koszorúzással emlékezett meg közösen a magyar hősökről, az életüket a hazáért adó kópházi hősök emlékművénél.

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják. A magyar katonák és az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, majd  az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette: „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg - mondta el ifj. Firtl Mátyás, helyi elnök. 

A rendszerváltás után lehetett újra megemlékezni az elesett magyar katonák áldozatáról. A 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.” - adja hírül Kópháza település közösségi oldala.
Az ünnephez helyi fiatalok is csatlakoztak, akik a Kópházáért - Za Koljnhof  Egyesület nevében főhajtással és mécsesgyújtással adóztak a hősök emlékének. 

Legnépszerűbb cikkek