| 2020. január. 22. | 1 perc olvasás

Magyar Kultúra Napja – Ismét a Kölcsey-szobornál ünnepelt a város

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A városi ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a Deák téri Kölcsey-szobornál tartották.

Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház művésze szavalta el a Himnuszt a Magyar Kultúra Napja előtti tisztelgésként a hagyományoknak megfelelően a Kölcsey-szobornál. A megemlékezésen részt vettek dr. Farkas Ciprián, polgármester, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és a város több önkormányzati képviselője is. Ünnepi gondolatait a 2019-ben Sopron Kultúrájáért díjjal kitüntetett Fajkusz Attila zeneművész osztotta meg a jelenlévő diákokkal.

- Közel három év híján 200 éve létezik Himnuszunk, ami valószínűleg egy tévesen Balassinak tulajdonított vers hatására született. Kölcsey nem sorolta legjobb versei közé, talán azért, mert megjelenik benne a nemzethalál gondolata. 200 évvel ezelőtt egy ébredező, önrendelkezésétől megfosztott nemzet kezdte újra felfedezni saját kultúráját, nyelvét. Az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet nagy alakjai mind részeseivé váltak ennek a nagyszerű feladatnak. Egy népet, egy nemzetet kellett felemelni, és a pesszimista gondolatot a bizakodás váltotta fel – idézte fel beszédében Fajkusz Attila.


fotó: Griechisch Tamás

A Magyar Kultúra Napi ünnepséget a Kölcsey-szobor megkoszorúzása zárta, ahol fejet hajtottak intézmények vezető is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek