| 2020. július. 9. | 1 perc olvasás

Magyar kutatók osztrák partnerrel együtt készítik a koronavírus elleni vakcinát

Már készítik a koronavírus elleni vakcina alapanyagát a Pécsi Tudományegyetem kutatói, több száz hatóanyagot teszteltek eddig, sőt mi több, már a vakcina alapanyagait készítik elő az osztrák partnerrel együtt.

Megvan a koronavírus elleni vakcina koncepciója, jelenleg az alapanyag- előállítás zajlik az osztrák félnél, mondta Jakab Ferenc virológus professzor, a határon átnyúló Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője. A laboratórium a Cebina nevű osztrák biotechnológiai céggel közösen kezdett oltóanyag-fejlesztésbe.

Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem rendelkezik a legmagasabb virológiai felszereltségű laboratóriummal, így nem véletlen, hogy itt működik a Magyar Virológiai Nemzeti Laboratórium, melyet szintén a professzor vezet.

A magyar virológus elmondta: a vakcinafejlesztés négy fázisból áll: előkészítő fázis, laboratóriumi vizsgálatok, állatkísérletek, majd végül a klinikai vizsgálatok. Jelenleg ennek a folyamatnak a kezdetén tartunk, de jól haladunk – mondta a professzor. A hosszú folyamat végén derül ki, valóban hatékony-e az adott oltóanyag az emberi szerve­zetben.

Ha minden a terv szerint halad, 2021-ben már a klinikai vizsgálatokat megelőző fázisban tarthatunk. Persze sok a kérdés, hiszen számtalanszor előfordul, hogy az állatkísérletek fázisában megreked a folyamat, de az is, hogy az állatoknál hatékony a vakcina, de az emberi szervezetben már nem működik – sorolta a nehézségeket a kutató.

A világban jelenleg körülbelül 100 vakcinafejlesztési projekt fut, ezek közül négy-öt tart a klinikai tesztek fázisában.

Forrás: red, ORF.at/Agenturen; Borítókép: illusztráció! Forrás: ORF.at

Legnépszerűbb cikkek