Magyar színekben pompázott a riói Krisztus-szobor

Piros-fehér-zöld kivilágítást kapott péntek este a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobra. Ezzel ismerték el Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit, valamint a brazíliai magyar közösségek hozzájárulását az ország fejlődéséhez. Augusztus 20-án szintén magyar nemzeti színű lesz a szobor.

Magyar nemzeti színekkel világították ki a Megváltó Krisztus szobrot Rio de Janeiróban az utolsó magyar király, IV. Károly koronázásának 100. évfordulójának tiszteletére.

Helyi idő szerint péntek este 8 órakor gyúltak fel a piros-fehér-zöld lámpák. Brazília a gesztussal Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit ismeri el. Az akció a Rio de Janeiró-i érsekség valamint Magyarország brazíliavárosi nagykövetségének együttműködésében valósult meg.

Magyar nemzeti színekkel világították ki a Megváltó Krisztus szobrot Rio de Janeiróban
Magyar nemzeti színekkel világították ki a Megváltó Krisztus szobrot Rio de Janeiróban
Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Legközelebb 2017. augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén fog magyar színekben pompázni a Krisztus-szobor.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán azt közölte, Dom Orani Tempesta, Rio de Janeiro érseke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel folytatott októberi megbeszélésen ajánlotta fel, hogy a jövőben egy-egy magyar ünnepen a magyar nemzeti színekkel világítanák ki a hatalmas szobrot.

A dél-amerikai országban ezzel elismerik Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit, valamint a brazíliai magyar közösségek hozzájárulását az ország fejlődéséhez.

A Megváltó Krisztus  a világ egyik legismertebb szobra az egykori brazil főváros (1960-ig), Rio de Janeiro és az ország jelképe. Az emlékmű teljes súlya körülbelül 1000 tonna, ebből a szobore 700 tonna. A 30 méter magas szobor a 700 méter magas Púpon, azaz a tropikus Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen áll. A szobor Brazília leglátogatottabb műemléke: évente 1,8 millió turista keresi fel – írja a Wikipédia.

 

Legnépszerűbb cikkek