Vattay Antal, a Water&Soil Kft. ügyvezető igazgatója elmondása szerint, a gödöllői egyetem és az ELTE tudósainak segítségével fejlesztették ki folyékony terméküket, amely a talajra permetezve segít a nedvesség megőrzésében.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1rcius%2FPT%2Fjulius%2Fvizor%2FV%25C3%25ADz%25C5%2590r_Vattay-Antal.jpg)
A VízŐrre elsősorban a világ azon területein van szükség, ahol nagy probléma a vízhiány. Magyarországi felhasználás esetén is nagy előnye, hogy segít megőrizni a talaj szerves anyag tartalmát. A VízŐr egy organikus alapokon nyugvó vízben oldható termék, amely nemcsak a növények vízfelvételét segíti, hanem a földben található mikrobáknak is kedvez, ezzel javítva a termőképességet.
A talaj felszínére kell kijuttatni permetezéssel vagy az öntözővízben feloldva. A készítmény higroszkopikus, tehát vonzza a vizet. A VízŐr a talajban elhelyezkedve kötődik mind a talaj szemcséihez mind a növény gyökeréhez.
Négyzetméterenként csupán egy millilitert kell kijuttatni a VízŐrből, ami 50 százalékkal csökkenti az öntözés szükségességét.
Indiában például a rizstermesztésben próbálták ki, ahol a felére csökkentette a vízfelhasználást, és Kenyában is sikeresen alkalmazták a magyar találmányt.
Biogazdálkodásban is alkalmazható, mert 100-105 nap alatt maradék nélkül eltűnik a talajban, miközben 10-22 százalékkal növelheti a termésmennyiséget.
A készítmény szakszerű használatával a talaj vízmegtartó képessége lényegesen megnő, az így jobban fejlődő gyökérzet révén az aszály érdemben kisebb kárt okozhat a növényekben. A növények szélsőséges szárazság esetében akár kétszer annyi időt is képesek átvészelni súlyosabb, károsodás nélkül. A készítmény révén a kezelt talaj a levegőből is képes nedvességet megkötni.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1rcius%2FPT%2Fjulius%2Fvizor%2F2.png)
Amennyiben eső vagy öntözés következtében víz jut a talajba, azt engedi a mélybe szivárogni növelve a víz tartalékokat. Amikor a talajpára felfelé áramlik a kapillárisokon, akkor lép működésbe a VízŐr. Megköti ezt a párát és vízcseppekké alakítja. Ezek a vízcseppek már felvehetők a növények gyökérzete számára. Ez kifejezetten hasznos a mikroorganizmusok számára is, melyek nélkülözhetetlenek az egészséges talajban.
Tehát a VízŐr háromféle módon segít:
– csökkenti a talaj kipárolgását,
– segíti a gyökérzet minél jobb vízellátását,
– elősegíti az egészséges talajélet kialakulását és fennmaradását azáltal, hogy biztosítja, hogy a talaj nedvességtartalma folyamatosan vagy hosszabb ideig kedvező legyen.
Vattay Antal, a Water&Soil Kft. ügyvezetője így foglalja össze a termék megszületésének előzményeit: „Egy talajbaktériumokkal foglalkozó ismerősöm révén még valamikor a 90-es években elkezdtünk a talajjal foglalkozni. Rájöttünk, hogy a talajok szervesanyag-tartalma és mikrobiológiai összetétele komoly problémaforrás, mert ezek a jellemzők folyamatosan romlottak. Még egy nagyon jelentős tényezőt azonosítottunk, a szintén romló vízháztartást. Utóbbival el is kezdtünk részletesebben foglalkozni. Viszonylag hosszú idő alatt, sok keresgélés és kutatás után eredményre jutottunk. A végfázisban két egyetem kutatóival közösen dolgozva találtuk meg a megoldást.”
A Water Retainer (VízŐr®) tehát egy olyan találmány, ami öntözéses és öntözés nélküli gazdálkodás esetén is használható.
Forrás: https://www.magro.hu/
Borítókép: https://www.magro.hu/