| 2022. december. 23. | 2 perc olvasás

Magyar találmány forradalmasíthatja korunk földművelését

Tudtad, hogy egy magyar fejlesztésű, szabadalommal védett találmány, a BloomAir talajművelő gép forradalmasíthatja a 21. század földművelését?

A klímaváltozás negatív hatásai már ma is érződnek a Föld minden pontján, a Föld ásványianyag-tartalma és termőképessége csökken, a csapadékhiány csökkenti a növények fejlődéséhez szükséges élő flórát. A mezőgazdasággal foglalkozókon pedig kétségbeesés és tehetetlenség lesz úrrá, amit kémiai vegyszerekkel kívánnak megoldani, ami persze tovább roncsolja a földet.

Erre a kihívásra ad választ a BloomAir Zrt. által kifejlesztett gép. Ez az ígéretes magyar innováció a jövő klímabarát mezőgazdaságának egyik oszlopa lesz.

Ez a precíziós talajművelő gép tíz bár nyomással körülbelül egy méter mélyen a földbe hatolva két-háromszáz liter levegőt présel a talajba, fellazítva annak szerkezetét, helyreállítva az ideális levegő-nedvesség arányt.

A gép ezen felül nemcsak levegőt, de folyékony halmazállapotú anyagokat is képes célzottan a talajba juttatni. A gép így közvetlenül a gyökerekhez juttatja a tápanyagot, ezért lehetséges harmadannyi trágyát használva nagyobb hozamot elérni.

Míg a hagyományos módon kihelyezett sertés-hígtrágyától csak a gaz nő nagyobbra, a gép segítségével szőlő esetében ötven százalékos termésnövekedést sikerült elérni. A technológia jelen állás szerint gyümölcsösökben, szőlőben, bogyósgyümölcs-ültetvényeken alkalmazható, de a következő lépés a szántóföldi alkalmazás lesz.

A mezőgazdasági szakemberek előtt mára már elfogadott tény, hogy a mélyszántás „kiéhezteti”, így tönkre teszi a talajt. Ezért kell etetni a talajt műtrágyával, ellenkező esetben elmarad a nagy hozam, a földet azonban ezzel teljesen kilúgozzuk, kizsigereljük. A magyar szabadalom révén a műtrágya azonnal a felhasználóhoz vagyis közvetlenül a növény gyökérzetéhez kerül, fellazítja a gyökérzónát és eltelíti tápanyaggal. Felesleges műtrágya így sem a levegőbe, sem a vizekbe nem jut.

Afrikában a már hét éve elindított Great Green Wall nevű projekt lényege az, hogy a sivatag vándorlását egy erdősávval megállítsák. Azonban az elültetett fák nyolcvan százaléka kipusztul az első évben a talaj rossz minősége miatt. A magyar fejlesztés erre is megoldást tudna nyújtani, hiszen a növény életerőssége, fejlődése a gyökérzeten múlik.

A nagy nyomású levegő diffúz módon műveli a talajt, megnyitva a pórusjáratokat. A lenyelt levegő kiküszöböli az oxigénhiányos állapotot, javítja a gyökérlégzést, a mikrobiális aktivitást és oxidálja a káros, reduktív ionokat.

A növények legfontosabb tápanyaga a talaj. A technológiának köszönhetően a tápanyag közvetlenül eléri a gyökereket, így jelentősen segíti a tápanyagok felszívódását. Ezenkívül egyedülálló, talajspecifikus tápanyagkeveréket lehet lejuttatni a talajba, ami így jobban megfelel az adott talaj igényeinek.

Forrás:HPS TS 70-82/50-32 Precíziós talajm HYPERLINK "https://drem.eu/hps-ts-70-82-50-32-precision-soil-tillage/"ű HYPERLINK "https://drem.eu/hps-ts-70-82-50-32-precision-soil-tillage/"velés - Drem Kft.

Életet vihet a sivatagba  HYPERLINK "https://pestisracok.hu/eletet-vihet-a-sivatagba-a-bloomair-magyar-szabadalma-a-precizios-talajmuveles-jovoje/?fbclid=IwAR3t8AUQEtN19VQB5x_NYGxswPlJptfSOtyZ8wEv-mZ07ZLM0N804IKcW3Y"– HYPERLINK "https://pestisracok.hu/eletet-vihet-a-sivatagba-a-bloomair-magyar-szabadalma-a-precizios-talajmuveles-jovoje/?fbclid=IwAR3t8AUQEtN19VQB5x_NYGxswPlJptfSOtyZ8wEv-mZ07ZLM0N804IKcW3Y" A BloomAir magyar szabadalma a precíziós talajm HYPERLINK "https://pestisracok.hu/eletet-vihet-a-sivatagba-a-bloomair-magyar-szabadalma-a-precizios-talajmuveles-jovoje/?fbclid=IwAR3t8AUQEtN19VQB5x_NYGxswPlJptfSOtyZ8wEv-mZ07ZLM0N804IKcW3Y"ű HYPERLINK "https://pestisracok.hu/eletet-vihet-a-sivatagba-a-bloomair-magyar-szabadalma-a-precizios-talajmuveles-jovoje/?fbclid=IwAR3t8AUQEtN19VQB5x_NYGxswPlJptfSOtyZ8wEv-mZ07ZLM0N804IKcW3Y"velés jöv HYPERLINK "https://pestisracok.hu/eletet-vihet-a-sivatagba-a-bloomair-magyar-szabadalma-a-precizios-talajmuveles-jovoje/?fbclid=IwAR3t8AUQEtN19VQB5x_NYGxswPlJptfSOtyZ8wEv-mZ07ZLM0N804IKcW3Y"ő HYPERLINK "https://pestisracok.hu/eletet-vihet-a-sivatagba-a-bloomair-magyar-szabadalma-a-precizios-talajmuveles-jovoje/?fbclid=IwAR3t8AUQEtN19VQB5x_NYGxswPlJptfSOtyZ8wEv-mZ07ZLM0N804IKcW3Y"je - PestiSrácok (pestisracok.hu)

Címkék: Tudtad?

Legnépszerűbb cikkek