| 1 perc olvasás

Magyar település maradhatott Mekszikópuszta - 100 éves évfordulóra emlékeztek

Az 1923-ban befejeződő határmegállapító tárgyalások eredményeképpen az egykori Mekszikópuszta magyar település maradhatott. A döntés 100. évfordulójáról szeptember 16-án Fertőújlakon, a Világ Királynője templomban az ünnepi szentmisén túl egy emlékmű felállításával is megemlékeztek, melyet Sarród Község Önkormányzata a Három Település Alapítványával közösen állítatott.

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője:

Az egykori Mekszikópuszta, a jelenlegi Fertőújlak településen állunk. 1923-ban, 100 évvel ezelőtt ez a település visszakerült Magyarországhoz, és a hozzá tartozó területek is, amik most az UNESCO világörökség részei, Natura 2000-es területek, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartoznak. Ennek én nagy jelentőséget tulajdonítok, főleg azért, mert 1989-ig erre emlékezni sem lehetett. Azóta sikerült feltárni a történelmi múltat, a levéltári dokumentumokat francia nyelvről lefordítani magyarra. Ezek összeállításra kerültek, és így pontosan ismerjük az eredményeket, erre mindannyian büszkék lehetünk. Ez az emlékmű is felállításra került Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárnak a támogatásával, amely mindig mutatni fogja az ide járó turistáknak és az itt élőknek is, tudjuk azt, hogy Trianon ezt majdnem elvette, de mégis magyar maradt.

Az 1920-as trianoni békediktátumban kijelölték azokat a határpontokat, amelyek mentén az új magyar határ kialakulhatott, viszont a felállított határmegállapító vagy határkijelölő bizottságok ezeknek a pontoknak a kijelölésekor engedékenyebbek voltak, és a főúri lobbinak, illetve a helyi lobbinak megengedték azt, hogy Mekszikópuszta, a mostani Fertőújlak magyar település maradjon – mondta Papp Gyula, Sarród Község polgármestere.

Vámosi Lajos, a Három Település Alapítvány alapítója elmondta, hogy az emlékmű elkészítésével szerettek volna méltóképpen megemlékezni erről az évfordulóról.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek