| 2019. november. 21. | 1 perc olvasás

Magyar törzsek vándorlása a Dél-Uráltól a Keleti-Alpokaljáig

Posztereken mutatják be a vándorló magyar törzsek történetét a "Fórum Múzeum" elkülönített terében. A vándorkiállításon megjelennek Sopron megye 10 -11. századi régészeti kutatási témái, abból is négy fő kérdéskört mutat be a Scarbantia Társaság.


fotó: Griechisch Tamás

Gazdag leletanyagra leltek a régészek, így feltérképezhették a honfoglalás idején vándorló magyarok életét Sopronban és környékén, kezdte köszöntőjét dr. Gömöri János a Scarbantia Társaság elnöke. Magyar törzsek vándorlása a Dél-Uráltól a Keleti-Alpokaljáig című poszterkiállítás jól tükrözi az oroszországi orosz-magyar régészeti expedíciók és a Sopron megyei honfoglaláskori leletek között fellelhető hasonlóságokat.


fotó: Griechisch Tamás

Petkes Zsolt, a BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának egykori kutatója a tárlat szerkesztője azt mondta, hogy a kiállítás egy hat kötetes könyvsorozat alapján valósult meg. Ebben egykori őseink viseletéről, vallási szokásairól, és a hazánktól távoleső régészeti lelőhelyekről adott átfogó képet. A posztereken ezek legérdekesebb momentumait vonultatták fel.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián polgármester, köszönetet mondott a Scarbantia Társaság lelkes munkájának. Mint kiemelte, a kiállítás választ adhat arra, hogy miként tudtunk megmaradni évszázadokon át a kontinens közepén.

A kiállítás alapját képező poszterek nem csak hazánkban, de a hátárainkon túl is láthatók voltak.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek