| 2023. június. 4. | 3 perc olvasás

„Magyarnak lenni büszke gyönyörűség”

A nemzet összetartozásának fontosságát és annak megtartóerejét hangsúlyozták a felszólalók a trianoni békediktátum aláírásának 103. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a soproni Barátság parkban.

A megemlékezőket elsőként dr. Úry Előd üdvözölte, aki kiemelte: a trianoni békediktátum aláírásának 103 év elteltével is a legfőbb üzenete az emlékezés és az emlékeztetés. A Soproni Erdélyi Kör elnöke felidézte a Barátság parkban található emlékhely múltját, ahol minden esztendőben méltó módon emlékeznek a soproniak a trianoni döntés által elszakított területekre és az ott élő magyarságra.

Fotó: Griechisch Tamás

A Barátság parkban tartott megemlékezésen dr. Farkas Ciprián is köszöntötte az egybegyűlteket. Sopron polgármestere a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

Fotó: Griechisch Tamás

„Sopronban különösen lélekemelő pillanat megélni a nemzeti összetartozás érzését. Trianon sötét fellegei közül először városunk felett sütött ki a nap. A magyar szív először Sopronban dobbant meg. A nagyhatalmak 103 évvel ezelőtt meg kívánták ásni Magyarország sírját, a soproniak azonban ezt nem hagyták."

Az itt élők hitet, reményt és szeretetet adtak a magyar nemzetnek a legvészterhesebb időkben.

"A Soproni Erdélyi Kör immár 30 éve teremt hidat Sopron és Erdély között, ezzel is erősítve az összetartozásunkat és a nemzeti létünk alapjait” – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

Fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen Firtl Mátyás Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője, Győr-Moson-Sopron Vármegye díszpolgári mondott ünnepi beszédet aki kiemelte, hogy "magyarnak lenni büszke gyönyörűség"

A résztvevőket Fodor Imre, Illyefalva polgármestere is köszöntötte, aki kiemelte: a magyar nemzet egy erős és összetartó közösség.

Fotó: Griechisch Tamás

„Trianon különféle országokba osztott szét bennünket, de nem választhat el bennünket, magyarokat egymástól. A nyelvünk és kultúránk összeköt minket, hiszen egy testnek a részei vagyunk mindannyian” – fűzte hozzá Fodor Imre.

A rendezvény végén Sopron Önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián, polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Firtl Mátyás, Győr-Moson-Sopron Vármegye díszpolgára közösen helyezték el az emlékezés koszorúját.

Fotó: Griechisch Tamás

Ezt követően a KDNP nevében Tóth Éva önkormányzati képviselő, tanácsnok és Földes Tamás, a Soproni Erdélyi Kör nevében pedig dr. Úry Előd és Fodor Imre helyezte el az emlékezés virágait.

Fotó: Griechisch Tamás
Fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen a soproni képviselőtestület több tagja, valamint intézményvezetők és tisztségviselők is részt vettek.  

Fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen közreműködött Bese Dominik, a Handler Nándor Technikum tanulója, Vágány Luca Sára, a Szent Orsolya  Római Katolikus, Gimnázium tanulója, valamint a Soproni Hagyományőrző Egyesület.  

Fotó: Griechisch Tamás

1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében az ezeréves Magyar Királyság területét szétszabdalták, és több mint kétharmadát elcsatolták. Az elszakított területekkel együtt mintegy 3,5 millió magyar került határainkon kívülre. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét.

Fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek