| 2019. június. 26. | 1 perc olvasás

Magyarország fesztiválnagyhatalommá nőtte ki magát

Mintegy 2 milliárd forinttal támogatja a hazai fesztiválokat a Magyar Kulturális Alap és a Magyar Turisztikai Ügynökség – hangzott el szerdán Sopronban. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kiemelte: Magyarország az elmúlt éveken fesztiválnagyhatalommá vált.

A Nemzeti Kulturális Alap 750 millió, míg a Magyar Turisztikai Ügynökség 1,3 milliárd forinttal támogat rendezvényeket az ország számos pontján – mondta el Dömötör Csaba szerdán Sopronban. Az államtitkár hozzátette: a támogatott fesztiválok között szerepel könnyűzenei, kortárs művészeti fesztivál, színházi találkozó, jövőfesztivál és gasztronómiával foglalkozó fesztivál is. Ebből látszik, hogy a magyar fesztiváltérkép nagyon színes képet mutat, minden korosztály megtalálhatja az ízlésének és igényének megfelelő programot.


fotó: Griechisch Tamás

Dömötör Csaba az eseményen kiemelte: a fesztiválokon 2012 óta 18%-os áfakulcs van érvényben. A kormány így közvetlenül is támogatja ezeket a rendezvényeket. Fontos körülmény, hogy a hazai fesztiválok nem koncentrálódnak a fővárosra, és ez lehetőséget ad arra, hogy a külföldi közönség megismerje Magyarország különböző térségeit és kulturális árnyalatait. Ez azért is lényeges, mert ezek a rendezvények hozzájárulnak Magyarország kulturális erősödéséhez. 


fotó: Griechisch Tamás

A sajtótájékoztatón Dr. Farkas Ciprián kiemelte: a soproniak büszkék a VOLT Fesztiválra, és arra, hogy a Leghűségesebb Város minden évben négy napra a magyar és külföldi könnyűzene fővárosa. A városi tanácsnok hozzátette: a VOLT és Sopron neve egybeforrt, és 150 ezer nem tévedhet, ha fesztiválról van szó. Sopron önkormányzata komoly erőforrásokat fordít minden évben arra, hogy a VOLT helyszíne évről évre egyre megfelelőbb, méltóbb és otthonosabb legyen.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek