| 2021. november. 20. | 2 perc olvasás

Magyarország jó tanulója és jó sportolója pszichológusnak készül

Berecz Boglárka méltán nyerte el a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2021” címet, ugyanis nemcsak az iskolai eredményei kiválóak, hanem atlétaként is számos rangos helyezést elért.

Bogi osztályfőnöke, Kiss Huszta Pálma javaslatára pályázott, melynek feltétele legalább 4,7-es tanulmányi átlag, továbbá sportversenyen elért 1–6. helyezés volt. Bogi alsóban végig kitűnő tanuló volt, és eddig a Széchenyi István Gimnáziumban is alig akadt egy-két négyese.

– Idén nehezebb az iskola, főleg az online-ból visszatérve – osztja meg velünk a tapasztalatait a 11.A osztályos lány. – Az online oktatás abból a szempontból jó volt, hogy több időm jutott magamra, de nem vágyom vissza, ugyanis nem tudtam úgy koncentrálni a tanulásra, mint a jelenléti oktatáson.

Már nem is emlékszik Bogi arra, mikor is kezdett el sportolni, de az biztos, hogy dzsesszbalettozott, lovagolt és műkorcsolyázott, mielőtt a testnevelőtanára és edzője, Nyikos Tivadar felfigyelt a tehetségére. Az ő csapatában kezdett el atletizálni, eddigi legjobb eredményük magasugrásban az országos harmadik helyezés volt 2019-ben. Bogit már az országos válogatottba is hívták, ám – a nagy távolság miatt – nem tudott élni a lehetőséggel.

– Legutóbb egy megyei magasugró versenyen teljesítettünk nagyon jól a széchenyis csapattal, én még az egyéni rekordomat is megdöntöttem – folytatta Bogi. – Az országos megmérettetés már kevésbé volt sikeres Kecskeméten, viszont mindegyikünk igyekezett hozni a formáját, úgyhogy végül is a csapatunkkal 6.-ak lettünk.

Bogi másfél évig járt zeneiskolába, ahol zongorázni is tanult. A lelkesedése egy idő után alábbhagyott, de a zenével azóta is szoros a kapcsolata: hip-hopra jár a Dirty Dance Sopron Egyesületbe. Egyik kedvenc szabadidős tevékenysége, hogy kinéz magának a YouTube-on egy zeneszámot, megtanulja eljátszani zongorán, és egy koreográfiát is begyakorol hozzá. A lány szívesen olvas: kedveli a fantasy romantikus könyveket, de mivel azok egy sajátos sémára épülnek, ami egy idő után unalmas, mostanában a thriller/akció kalandregények is a repertoárjába kerültek.

– Pszichológus szeretnék lenni, mivel érdekel, hogy mi motiválja az embereket, mi áll a viselkedésük hátterében, és szívesen foglalkozom a testbeszéddel is – tette hozzá. – Járok önismereti csoportba az iskolánkban, ugyanis úgy gondolom, hogy az embernek először magát kell megismernie ahhoz, hogy azonosulni tudjon mások problémájával.

Boginak három testvére van, a legidősebb bátyja már Pécsett él, miatta is szeretne a déli városban egyetemre járni. Arra a kérdésre, hogy legkisebb gyermekként elkényeztették-e, csak annyit felel, hogy „vészesen nem, de több lehetőségem van, mint a legidősebb nővéremnek. Alkalmazkodó természetű vagyok, kerülöm a konfliktusokat.”

Legnépszerűbb cikkek