| 2023. január. 12. | 1 perc olvasás

Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat, ha nem lesz megegyezés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön beszámolt a kormány legfrissebb döntéseiről. A kormány álláspontja egyértelmű: a bizottság lépése elfogadhatatlan – mondta el Gulyás Gergely idei első kormányinfóján az Erasmus-ügyet illetően.

A kormány úgy járt el, ahogyan Brüsszel kérte - tette hozzá. Navracsics Tibor egyeztetni fog, és reméli a kabinet, hogy félreértésről van szó. Ha nem lesz megoldása az ügynek, akkor Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor bírósághoz fordul a magyar kormány.

2023-ban a magyar felsőoktatás működési ráfordítása a 2020-as duplája lett. A magyar egyetemek a nemzetközi rangsorosokban is előreléptek, 11 intézmény szerepel a legjobb 500-ban. Gulyás ismertetése szerint a modellváltó egyetemeken egy év alatt 18 százalékkal növekedett a tudományos közlemények száma. 2021-ben és 2022-ben is nőtt a felsőoktatásba felvettek száma annak ellenére, hogy az érettségizők száma nem nőtt. 40 ezer külföldi hallgató tanul Magyarországon - tette hozzá.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy 2022-ben foglalkoztatottsági rekordot ért el Magyarország, és a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni. A következő évben is a rezsivédelmen van a fókusz - tette hozzá.

Bővül a családtámogatások köre

1,5 százalékos növekedéssel számol a 2023-as költségvetés, így jó esély van arra, hogy a recessziót elkerüljük. 3,9 százalékos lehet a hiány 2023-ban, és az államadósság is tovább csökkenhet. A családtámogatások bővülnek, mivel a 30 év alatti nők esetében a gyermekvállalás szja-mentességgel jár majd.

Legnépszerűbb cikkek