| 2021. május. 11. | 2 perc olvasás

Május 11. a közlekedési kultúra napja

Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja! - erre szeretné felhívni a figyelmet a közlekedési kultúra napja, amely egy létező fogalom. Kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy, 2015 óta május 11-én a közlekedésbiztonság, közlekedési kultúra témában különböző pályázatokat írnak ki, és értékteremtő aktivitásokat szerveznek országszerte.

A kulturált közlekedés nem csak társadalmi, de a balesetek elkerülésének szempontjából is nagyon fontos része az életünknek. A rendőrség balesetmegelőzési szakemberei már egészen fiatal kortól igyekeznek megértetni a gyerekekkel a közlekedési kultúra alapvető szabályait.

Rosta Roland rendőr őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési, Balesetmegelőzési Bizottság titkára elmondta, hogy már az óvodásokat is megcélozzák különféle programokkal, mert ők a legfogékonyabb korosztály, és felnőve felelős közlekedőkké válhatnak. Számukra előadásokat és játékos foglalkozásokat tartanak, egyebek mellett kerékpáros gyakorlatokat is végrehajtatnak velük, amit a picik nagyon szoktak szeretni.

Hasonló versenyeket az általános iskolásoknak is tartanak, ahol a nagyobbak már a KRESZ ismereteikről is számot adhatnak, a középiskolásoknak pedig közlekedésbiztonsági kupát rendeznek.

Rosta Roland hozzátette, hogy a családok számára már évek óta rendszeresen megszervezik a Közlekedik a család elnevezésű kampányukat, amelyre idén is lehet jelentkezni, a nyertes család pedig egy személyautót vihet haza. A vetélkedőre a kozlekedikacsalad.hu oldalon lehet regisztrálni.

Nem feledkeznek meg az idősekről sem, hiszen a közlekedés szempontjából ők is kiemelt korcsoportnak számítanak. A rendőrök az idősotthonokban előadássorozatot szerveznek.  

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. a hangosbemondóban lejátszott közleményekkel hívja fel a figyelmet a kulturált közösségi közlekedés fontosságára. A vasúttársaság idén a pandémiás előírásokat betartva, szórólapokkal és a hanganyaggal csatlakozott a felhíváshoz.

Rázó László szóvivő elmondta: az idei év üzenete az, hogy a közlekedési kultúra szoros összefüggésben van a közlekedésbiztonsággal.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány a közlekedésbiztonságot egy egészen új megvilágításba helyzete, ugyanakkor a GYSEV továbbra is folyamatos takarítással, fertőtlenítéssel vagy ózongenerátorral segíti azt, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a vasúti közlekedés.

A figyelemfelhívásból a kerékpárosok sem maradhatnak ki, annak ellenére sem, hogy a biciklisek körülbelül 80 százalékának egyébként is van jogosítványa, tehát rendelkeznek KRESZ ismeretekkel. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy tisztelettel tekintsen egymásra mindenki, aki a közlekedésben részt vesz – ezt már Szücs-Szabó Máté, a Bringázz Sopron Egyesület elnöke mondta.

Meglátása szerint a legfontosabb a közlekedési szabályok betatása, az odafigyelés és a tolerancia. Ha valamennyien erre törekszünk, akkor az ragadós, és egyre több ember fog mindezekre odafigyelni – fogalmazott.

A mai nap legfontosabb üzenete az, hogy mindenki kivétel nélkül közlekedik, tart valahová, és tiszteljük azt, hogy mindenki intézi a dolgát. Hogy milyen eszközt választunk, az mindegy – mondta.

Győr- Moson-Sopron megyében a legtöbb baleset az elsőbbségi jog meg nem adásából és a gyorshajtásból adódik. Ezek a balesetek megelőzhetők, ha megfelelő módon, környezetünkre figyelve veszünk részt a mindennapi közlekedésben.

 

A borítókép illusztráció.

Legnépszerűbb cikkek