| 2021. április. 23. | 1 perc olvasás

Május 19-én nyit Ausztria

Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken az osztrák kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás.

Alsó-Ausztriában május 2-án ér véget a húsvét előtt bevezetett szigorú járványügyi korlátozás. Május 3-ától megnyithatnak az üzletek és a testközeli szolgáltatók is. Michael Ludwig, Bécs polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy május 19-e előtt nem tervez enyhítéseket.

Nyitás esetén továbbra is csak szigorú előírások betartása mellett lehet majd látogatni az éttermeket és a kulturális intézményeket. A negatív teszt, a maszkviselés és a regisztráció is kötelező lesz az éttermekben. Egy asztalnál legfeljebb két háztartás találkozhat, négy felnőtt, plusz a gyerekek. A teraszokon legfeljebb 10 felnőtt ülhet egy asztalnál. A felszolgálóknak és az asztalt elhagyó vendégeknek is FFP2-es maszkot kell viselniük. Fogyasztani kizárólag asztal mellett ülve lehet. A vendéglátóegységek legfeljebb 22.00 óráig tarthatnak nyitva. A hotelekre hasonló szabályozások vonatkoznak, mint a gasztronómiára. A fürdőkben 20 négyzetméterenként egy fő fogadása engedélyezett. A kulturális és sporteseményeken szabadtéren, távolságtartással ültetve, maszkban legfeljebb 3000, beltéren legfeljebb 1500 ember vehet részt. A kancellár azt is hozzátette, hogy ha jó ütemben halad az oltási kampány, akkor júliusra talán már esküvőket és más partikat is lehet majd tartani, távolságtartás nélkül.

A „zöld útlevél" várhatóan csak május végétől használható majd belépési engedélyként. Az edzőtermek a járványhelyzet alakulásától függően várhatóan csak júniusban nyithatnak majd.

Legnépszerűbb cikkek