| 2021. május. 22. | 2 perc olvasás

Május 22. a biológiai sokféleség nemzetközi napja

Május 22. a biológiai sokféleség nemzetközi napja, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre irányítja a figyelmet. Az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény (riói egyezmény) végleges szövegét. Az Agrárminisztérium (AM) a jeles nap alkalmából azt közölte, hogy idehaza elkezdődött az ország új nemzeti biodiverzitás-stratégiájának kidolgozása, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket határozza meg annak érdekében, hogy az élővilág meglévő változatossága hosszú távon is fennmaradjon.

Az 1992-ben elfogadott egyezmény nem klasszikus természetvédelmi egyezmény, mert a célkitűzései nem csupán a természetvédelemre utalnak, hanem a társadalom érdekeit közvetlenül szolgáló hasznosításra. Különleges, mert az egész élővilágra vonatkozik, vagyis minden élőlény és élő rendszer fennmaradását, a földi élet valamennyi formájának egyetemes védelmét tűzi ki célul. A biológiai változatosság értéke ugyanis egyaránt rejlik annak komponenseinek ökológiai, genetikai, tudományos, oktatási, szociális, gazdasági, kulturális és esztétikai értékeiben.

Az egyezményt Magyarországon az 1995. évi LXXXI. törvény hirdette ki.

 


Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldala

Az AM szombati közleménye szerint Magyarországnak kiemelkedő természeti értékei vannak európai összehasonlításban, hazánk változatos ökológiai adottságai kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából.

Kiemelték: az élővilág sokszínűségének megőrzése mindannyiunk közös feladata és felelőssége. Elkezdődött Magyarország új nemzeti biodiverzitás-stratégiájának kidolgozása, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket határozza meg, annak érdekében, hogy az élővilág meglévő változatossága hosszú távon is fennmaradjon.  

Az AM elkötelezett a biológiai sokféleség megőrzése mellett, az aktív védelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években több mint 100 ezer hektáron történt élőhely-rekonstrukció, ami jelentős mértékben segíti az élővilág sokszínűségének növelését és fenntartását.


Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldala

A célzott természetvédelmi projektek hatására számos szűk elterjedésű veszélyeztetett faj esetében sikerült pozitív eredményt elérni, stabilizálni az állományukat. A túzokállomány hozzávetőlegesen 10 százalékkal, 1600 példányra emelkedett. A parlagi sas védelmét célzó pályázatoknak köszönhetően 100 párra szaporodott az állomány. Az elmúlt évtizedekben jelentősen, negyven párról 200-250 párra nőtt a magyarság szimbólumaként ismert turul, azaz a kerecsensólyom populációja. A rákosi viperák számára szaporítóközpontot hoztak létre, élőhelyeiket helyreállították és folyamatosan telepítik vissza az egyedeket - sorolták.

Idén a biológiai sokféleség világnapja alkalmából az AM arra biztatja a nemzeti parkok mellett a hazai kutatóközpontokat, tudományegyetemeket, állatkerteket, botanikus kerteket, arborétumokat, természettudományi múzeumokat, hogy csatlakozzanak az Együtt a biológiai sokféleségért! nemzetközi koalícióhoz, amelynek az a célja, hogy az intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának megőrzéséért. Mindez különösen fontos a Biológiai sokféleség egyezmény világkonferenciája előtt, amelyet októberben rendeznek, és ahol a világ országai várhatóan kulcsfontosságú döntéseket hoznak az élővilág megmentése érdekében - fogalmazott a tárca.

 

Borítókép illusztráció, forrás: pixabay

Legnépszerűbb cikkek