| 2021. május. 27. | 1 perc olvasás

Május 30-ig lehet plazmadonornak jelentkezni

Május végéig jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzésből gyógyultak plazmadonornak - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a donorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazmakészleteket maximálisan feltöltötték.

A járvány enyhültével csökken azon fertőzöttek száma is, akiknek erre a készítményre van szükségük, ezért május 30-án lezárul a mintavételre jelentkezés lehetősége, a továbbiakban - a gyógyítói igényeknek megfelelően - megkereséssel fogják plazmaadásra kérni a donorjelölteket.
Mint írták, eddig ötezer koronavírus-fertőzésből gyógyult jelentkezett plazmadonornak, ezzel segítve azok terápiás ellátását, akik súlyos vagy életveszélyes állapotba kerültek a fertőzés miatt.
Az ellenanyagszint-vizsgálat után kiválasztott donoroknak köszönhetően a koronavírus-járvány eddigi ideje alatt több mint hatvan kórházban több ezer alkalommal használtak a fertőzésből gyógyultak vérplazmájából készült speciális készítményt a betegek gyógyítására - olvasható a közleményben.

 

borítókép: koronavirus.gov.hu

Legnépszerűbb cikkek