| 2020. április. 30. | 2 perc olvasás

Május végéig marad az online tanítás és az ingyenes parkolás

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép, erről is tájékoztat Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón.

 

A védekezés első fázisa lezárult, a második ütem kezdődik

Szerdán részletesen megtárgyalta a kormány a koronavírus miatti veszélyhelyzet elmúlt 50 napját, tanulságait és a következő teendőket – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter hozzátette, az első szakasz legfontosabb teendője az volt, hogy az egészségügyi rendszer felkészüljön a betegek kezelésére, a tömeges megbetegedésekre.

„Amíg nincs vakcina, a vírus hosszabb távon velünk lesz. Ezért volt szükség arra, hogy felkészítsük a tömeges megbetegedések ellátására képes egészségügyi rendszert. A beszerzéseknek, a kórházépítésnek köszönhetően az egészségügy akár a tömeges megbetegedések kezelésére is készen áll és elegendő minden feltétel” – emelte ki.

Kitérve arra is, hogy viszonylag alacsonyan maradtak a fertőzöttek száma Magyarországon, de a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, így határozta meg a kormány a szükséges védekezéshez szükségek ágyakat, lélegeztetőgépeket az egészségügyben.

„Magyarország a védekezésre leginkább felkészült országok közé tartozik” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Újraindulhat élet

Fokozatosan szigorú menetrend mellett az élet újraindítható. Az egyik legfontosabb, hogy a leginkább veszélyeztetettek, az idősek biztonsági garantált legyen. A másik pedig hogy a területi különbségeket is figyelembe kell venni. A legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében van, így aa kijárási korlátozás Budapesten és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt.

Elsősorban vidéken lesznek változtatások

Vidéken a kijárási korlátozásokat eltöröli a kormány, és az eddiginél lazább szabályokat állapított meg.

Május 4-től engedélyezett az éttermek, szállodák, kávézók kerthelyiségekben történő nyitva tartása, az üzletek időkorlát nélkül tarthatnak nyitva. A strandok és a fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok is kinyithatnak. A szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók, a sportban pedig engedélyezettek az edzések, illetve megtarthatók a temetések, keresztelők – sorolta a miniszter.

„Időseket arra kérjük, hogy továbbra is a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat. A 9 és 12 óra közötti vásárlási időszak továbbra is biztosított. Viseljen mindenki maszkot, vagy takarja el a száját. A másfél méteresen védőtávolságot is mindenki tartsa be” – hangsúlyozta.

Továbbra is távoktatásban tanulnak a diákok

Májusban egészen biztos, hogy fennmarad a tantermen kívüli iskolai oktatás.

Marad az ingyenes parkolás

Továbbra is marad az ingyenes parkolás az egész országban. Az intézkedés bevált – fűzte hozzá.

Rendezvény korlátok továbbra is érvényben

Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket tilos tartani.

A védekezés új fázisában az adatközlés is változik

Több adatot is nyilvánosságra hoz a kormány a fertőzés terjedéséről. Külön is közlik majd hétfőtől az adatokat területileg lebontva.

Összhangban az unióval a magyar intézkedések

Az Európai Bizottság véleményezte az egyes tagállamok védekezésért hozott döntéseit és intézkedéseit. Megállapított, hogy a magyar intézkedések teljes mértékben összhangban állnak az unió szabályaival – tért ki erre is a miniszter.

Legnépszerűbb cikkek