| 2021. május. 1. | 1 perc olvasás

Májusfát állított a Wandorfer Hagyományőrző Egyesület Bánfalván

Májusfát állított a bánfalvi Wandorfer Hagyományőrző Egyesület pénteken Sopronbánfalván. A tradíciók őrzésére nagy hangsúlyt fektet a társaság, ezért népviseletben állították a fát, de rendhagyó módon, a szalagok mellett idén maszkokat is felkötöttek rá.

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, a hagyományok szerint csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akik számára ez megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették, azonban idén a bánfalvi májusfán más is helyet kapott. 

A német nemzetiségi Wandorfer Hagyományőrző Egyesület a szalagok mellett huszonöt maszkot is elhelyezett a több méter magas fán., amelyet Bánfalva egykori főterén, a jelenlegi Hajnal téren állítottak.
A maszkok többségét Wendeli Edit készítette az elmúlt év folyamán, különböző témákban.
 - Ezek a maszkok emlékeztessenek minket arra, hogy mennyi mindent kellett kihagynunk az elmúlt évben, és reményünket fejezzük ki, hogy idén nemcsak a természet újul meg, hanem a közösségi élet és a társasági rendezvények is újult erőre fognak kapni - mondta el Baranyai Konrád, a Wandorfer Hagyományőrző Egyesület elnöke. 

Idén a májusfaállítás ugyan nem volt tömegrendezvény, de a szervezők ezt összekötötték egy többéves magyarországi német nemzetiségi szokással is, ugyanis a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ április 30-án, hetedik alkalommal hirdette meg a Trachttagot, azaz a magyarországi német népviselet napját.  - A nyugat-magyarországi területekre közel ezer évvel ezelőtt érkeztek az első németek. Sopronba és környékére a hienc nemzetségből jöttek, ennek megfelelően öltöztünk fel a mai napra - mondta el az egyesület elnöke. 

Legnépszerűbb cikkek