Már 12,5 millió adag Covid-vakcina tart Magyarországra

A kormány 12,5 millió adag vakcinát rendelt meg a koronavírus elleni védekezéshez – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt öt napon 834 személy ellen intézkedtek a rendőrök mivel nem vagy ne megfelelően viselték a maszkot – kezdte Gál Kristóf rendőr alezredes, a BRFK szóvivője a sajtótájékoztatót.

10668 esetben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, ebből hat ember miatt azért, mert nem tartotta be a kutyasétáltatásra vonatkozó 500 méteres szabályt, 11 ember ellen pedig, mert nem tartották be a köztéren való csoportosulás szabályát.

1530 esetben rendeltek el hatósági házi karantént az elmúlt öt napban.

Az Európai Unió többi országához hasonlóan első vakcina-szállítmányok Magyarországra is megérkeztek. Az első szállítmány közel négyezer ember beoltására volt elegendő, számolt be Galgóczi Ágnes, Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Jelenleg is zajlanak az oltások az ország öt különböző intézményében – mondta Galgóczi Ágnes.A továbbiakban is folyamatosan érkeznek majd a vakcinák Magyarországra. Hozzátette: már 25 intézményt kijelöltek, ahol oltani fogják az egészségügyi dolgozókat.

Hozzátette, hogy a Pfizer/Biontech mellett a Moderna, Shanzen, CureVac és a Sanofi vakcináit is lekötötte, összesen 12,5 millió adag vakcinát rendelt meg a kormány. Magyarország az orosz és a kínai vakcinát is teszteli.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra is, hogy a továbbiakban is fontos, hogy az emberek betartsák a higiénés szabályokat és az operatív törzs által meghozott intézkedéseket.

Hétfőre 609 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 316 669 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9161 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 134 344 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 164 főre csökkent. 6 261 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen. Az öt kijelölt kórházi oltóponton ma is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

A járvány miatt érvénybe lépett kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz

– hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Újságírói kérdésre válaszolva az osztályvezető elmondta: ahhoz, hogy a nyájimmunitást elérjük a lakosság legalább 60 százalékát be kell oltani.

Nincs semmilyen korlátozás a védőoltás beadására vonatkozóan, tehát enni és inni is lehet a vakcina beadatása előtt – mondta. Galgóczi Ágnes egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy eddig nem tapasztaltak káros mellékhatást a hazánkba elsőként megérkezett Pfizer/Biontech vakcinával kapcsolatban.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek