| 2021. november. 2. | 1 perc olvasás

Már elérhető a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez

Már elérhető a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez a nyilatkozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online felületén, amelyet december 31-ig lehet benyújtani – közölte a NAV.

A nyilatkozat a NAV honlapján az szja-visszatérítés ablakból, ügyfélkapus azonosítással érhető el az online nyomtatványkitöltő alkalmazás felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az új nyomtatvány/bejelentés, majd az szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

A mobiltelefonnal és tablettel is kitölthető VISSZADO elnevezésű nyilatkozaton online meg lehet adni az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatokat, így a bankszámlaszámot vagy postacímet, ahová az igénylő kéri az utalást. A felületen ellenőrizni lehet, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV milyen adatokat ismer.

A nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító intézmény adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, amelyet érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Ha a NAV által ismert adatok teljeskörűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

A VISSZADO-nyilatkozat papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A nyilatkozatra használható az általános nyomtatványkitöltő keretprogram is. A papír alapú beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A NAV nem utal február 15-ig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat. Ebben az esetben a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-ig. További részletek a https://szjavissza.hu oldalon találhatók.

 

fénykép forrása: pixabay.org

Címkék: NAV

Legnépszerűbb cikkek