| 2021. október. 15. | 2 perc olvasás

Már lehet regisztrálni az Európai Hulladékcsökkentési Hétre

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű kampány minden évben a hulladékmegelőzés más-más aspektusára összpontosít. A november 20-28. között megrendezett idei tematikus hét kiemelt témája a „körkörös közösségek”.

A fenntartható jövő érdekében, 2009-ben indított kezdeményezés célja, hogy a résztvevő országok lelkes önkéntesei egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező mennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémakörén keresztül szándékozik bemutatni a fenntartható fogyasztás és a körforgásos gazdaság jelentőségét.

Európa legnagyobb hulladékmegelőzési kampánya hazánkban is egyre népszerűbb. A tavalyi évben 10.695 akciót valósítottak meg Európa-szerte a programhoz csatlakozó önkéntesek. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt. A kampány 2021. évi magyarországi koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával az ÉMI Nonprofit Kft.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy megszólítsa az embereket, és rávilágítson a hulladékcsökkentés jelentőségére, illetve a hulladékgazdálkodás három kulcsfontosságú elemére: a megelőzésre, az újrahasználatra, valamint az újrafeldoldozásra. A kampány kidomborítja az erőforrásokkal való takarékosság és a tudatos fogyasztói magatartás jelentőségét, melyekkel csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, és növelhető az anyagok élettartama.

Az idei „körkörös közösségek” tematika a hulladéktermelés kapcsán a kis helyi közösségek körforgásos gazdaságra való áttérésben játszott szerepét kívánja hangsúlyozni a fenntartható fogyasztási és termelési minták felé való átmenetben. Az esemény szervezői a kezdeményezéssel ösztönözni kívánják a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek a mindennapi fogyasztási szokásaikra.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét remek lehetőség közigazgatási és önkormányzati intézmények, civil szervezetek, oktatás-nevelési intézmények, magánszemélyek és vállalatok számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva törekedjenek egy tisztább jövő megteremtésére  ̶  nemcsak a témahéten, hanem akár hosszútávon is. Az akcióhoz csatlakozók saját, helyi lehetőségeiket, körülményeiket felmérve valósítják meg és teszik közkinccsé ötleteiket, annak érdekében, hogy azokat mások is megismerjék, és példaként szolgálhassanak a társadalom minél szélesebb köreiben.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét idei kiemelt tárgyköre mellett természetesen minden olyan témával lehet regisztrálni, amelyek a hulladék keletkezésének csökkentésére, a termékek újrahasznosítására irányítják rá a figyelmet, illetve a korábbi évek már megvalósult tematikáira is lehet benyújtani friss ötleteket a regisztráció során. Az akciótervezés során fontos szem előtt tartani a „3R” elméletet, vagyis: a hulladékot csökkenteni, újrahasználni vagy újrahasznosítani kell.

A regisztrációról bővebb információt itt találnak! 

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek