| 2021. február. 20. | 2 perc olvasás

Már márciusban nyithatnának az éttermek Ausztriában

Ha a járványhelyzet is engedi, akár már március elején megnyithatnak a vendéglátóhelyek és a szállodák Ausztriában. A helyben fogyasztó és szállóvendégektől a fodrászokhoz hasonlóan friss vírustesztet kell kérniük. Korábban ellenezték, most már elfogadnák a feltételt az ágazat képviselői.

A nyitás menetrendjéről március 1-jén születik majd döntés, jelentette be február 19-én a kancellár. Sebastian Kurz szerint a vendéglősök már nem zárkóznak el attól, hogy negatív teszthez kössék a helyben fogyasztást, így lehetővé válhat az eredetileg áprilisra halasztott nyitás előre hozása.

Az ágazati képviselők tanácskozásán minden résztvevő a feltételes nyitás mellett foglalt állást, ez pedig újabb mozgásteret ad a kormánynak, mondta a kormányfő. A fodrászok és más testközeli szolgáltatók esetében a előzetes tesztelés rendszere már működik, a további lazítás azonban mindenek előtt a járvány alakulásától függ. Ha a pandémia ismét gyorsul, a nyitás értelmetlen lenne – hangsúlyozta az egyeztetést követően Sebastian Kurz.

Egy éve tart a járvány Ausztriában:

Olyan év áll mögöttünk, amit soha nem felejtünk el, de a vírus továbbra is életünk része marad, mondta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter a múltat és a jövőt értékelve. Az elmúlt napokban napi 250 ezer vírustesztet végeztek országszerte ehhez jönnek még az iskolai tesztek, amik a gyorsan terjedő vírusmutációk kiszűrését is segítik.

A koronavírus újabb variánsai mára jelentősen szétterjedtek, és hamarosan háttérbe szoríthatják az eredeti koronavírust. A levett minták alapján kimutatható, hogy az ország keleti részében a brit variáns van jelen, a dél-afrikai változat pedig továbbra is elsősorban Tirolt érinti.

Noha a február eleji részleges nyitás óta a járvány ismét gyorsulni látszik, Rudolf Anschober szerint csak „enyhe, még nem drámai“ emelkedésről van szó, amiért részben a tesztek számának növekedése felelős. A járvány elleni küzdelemben azonban az oltásoké a döntő szerep. Ezen a héten Ausztriában az átoltottság eléri az 500 000 főt, a rizikócsoportok helyzete már akár húsvétra is enyhülhet.

A nyitás szempontjából március elseje a fordulónap, addig nincs realitása semmilyen lazításnak. A kormány folyamatosan egyeztet kultúra és a gasztronómia képviselőivel, jövő héten pedig sportvezetőkkel tárgyal. Március első hetére további, óvatos nyitást terveznek, de ezekről korai még beszélni, mondta az egészségügyi miniszter.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek