| 2020. június. 26. | 1 perc olvasás

Már sokkal óvatosabbak a soproni idősek!

Police Cafe néven tartott fogadóórát a Soproni Rendőrkapitányság pénteken délelőtt. A helyszín most a városi piac volt, ahol az idősebb vásárlók figyelmét hívták fel a trükkös csalásokra, valamint arra, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá.

Egy kávéra vagy egy kakaóra invitálták meg az érdeklődőket az egyenruhások péntek délelőtt. A vendéglátás és a megmozdulás célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a vásárló idősekre leselkedő veszélyekre.

- Fontos helyszín a piac, ugyanis itt leginkább szépkorúak fordulnak meg – hívta fel erre a figyelmet Babelláné Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. - Ezért a jelenlegi rendezvényünk fókuszában a trükkös elkövetések állnak. Felhívtuk az idősek figyelmét arra, hogy mik azok a fontos magatartásbeli szabályok, amiket mindenképpen be kell tartani annak érdekében, hogy véletlenül se váljanak áldozattá – részletezte.

A bűnmegelőzési szakemberek elmondták, köszönhetően az ilyen, vagy ehhez hasonló akcióknak, az idősek egyre óvatosabbak és jobban odafigyelnek a hétköznapokban.

- Ha egy ilyen rendezvényen megkérdezünk idős embereket, hogy miképpen lehet a csalók ellen védekezni, szinte kivétel nélkül el tudják nekünk mondani a legfontosabb tanácsainkat – emelte ki a bűnmegelőzési főelőadó. - Így a két legfontosabb javaslatunkat is: vagyis, ha valaki ismeretlen telefonál, akkor nem adok neki pénzt, illetve, idegent nem engedek be a házba – osztotta meg velünk.

A beszélgetések során arra is felhívták a figyelmet, hogy teljesen új módszer nincs, azonban mindig valami újat próbálnak kitalálni a csalók. A céljuk pedig mindig az, hogy visszaéljenek az áldozat jó szándékával.

Legnépszerűbb cikkek