| 2020. március. 3. | 1 perc olvasás

Már Sopronban is vásárolhatunk csomagolásmentesen

A csomagolásmentes üzletek célja a környezettudatos vásárlási kultúra kialakítása, és a háztartási hulladékok csökkentése a felesleges termékcsomagolások kiiktatása révén. Az országban több helyen található csomagolásmentes bolt, és már Sopronban is van lehetőség így vásárolni.

Egyre népszerűbb országunkban is a Zero Waste, vagyis hulladékmentes mozgalom. A szakértők szerint ez nem csupán egy kezdeményezés, hanem életvitel, életstílus is. A hulladékmentesség alapgondolata, hogy nem elég, ha otthon szelektíven gyűjtjük a szemetet, mert ez hosszú távon nem csökkenti sem a felhasznált műanyag mennyiségét, sem a Föld szennyezettségét. A valódi megoldás e helyett az, ha változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és elkezdjük csökkenteni az otthon termelt hulladékot. Ennek egyik fontos alappillére, ha már van rá lehetőség, akkor csomagolásmentes boltban ejtsük meg vásárlásainkat is.

A no-waste, (vagy zero waste) azaz a hulladékmentesség az 1970-es években indult Kaliforniában: egy vegyész, Paul Palmer festékek és lakkok környezetkárosító hatását szerette volna tompítani. Németországban már 2010 körül megnyitottak az első csomagolásmentes boltok, a trend az elmúlt években erősödött fel igazán. Magyarországon jó néhány évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megjelenjen az első ilyen üzlet, amely Budaörsön nyílt meg 2015-ben.

Bár az egész országban még a húszat sem éri el az üzletek száma, azonban a csomagolásmentes vásárlásra már Sopronban is van lehetőség. 

A Dekagramm nevű üzlet vezetője, Pfeiffer Judit elárulta, mind a beszállításban, mind az árusítás során mindenféle csomagolást igyekeznek kiküszöbölni: textilzsákokban, üvegekben, papírdobozokban folyik a vásárlás: nejlon egyáltalán nincs a boltban. - Három gyermek édesanyjaként fontosnak tartom, hogy ezzel a környezettudatos kezdeményezéssel az ő látásmódjukat is formáljam - emelte ki. Meglátása szerint Sopronban egyre több az ökotudatos fogyasztó, és a helyi termékek iránt is egyre nagyobb a kereslet.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek