| 2019. október. 15. | 3 perc olvasás

Márai-napok és Táncfórum

Márai Sándor előtt tiszteleg a Soproni Petőfi Színház október 18-tól október 22-ig - jelentette be a Liszt központban tartott sajtótájékoztatón Pataki András, az intézményt működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki az eseményen keretmegállapodást írt alá Sipos Ferenccel, a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójával. A két fél immár közösen szervezi a hagyományos Táncfórumot, melynek most kezdődő szezonjában erdélyi hivatásos együttesek érkeznek a leghűségesebb város teátrumába.

Pataki András elmondta: Márai Sándor olyan szerző, aki 1956 előtt és után sem kompromittálódott, nem árult el másokat, s szakmai, minőségi, erkölcsi mércéjével követendő példát nyújt ma is. Regényei, írásai pedig magyar és egyetemes irodalmi kincsek. Emiatt is tűzték műsorra a remény évadában egyik leghíresebb művét.

A harminc éve elhunyt magyar író világhírű művéből készült A gyertyák csonkig égnek című színpadi játékot Szilágyi Tibor és Szélyes Ferenc főszereplésével október 18-án és 19-én tekinthetik meg a nézők este hét órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban a teátrum felnőtt bérletes előadásaként. A rendező Pataki András. Másnap, október 20-án a Szentlélek templomban az este hat órási mise végén egyik versével emlékeznek meg a kitűnő íróról.

A tisztelgést folytatva október 21-én és 22-én összesen hat alkalommal mutatják be a színházban 2500 soproni középiskolásnak Ács Tamás és Papp Attila főszereplésével A magány változatai – 56' után című produkciót, mely Hamvas Béla és Márai Sándor írásaiból készült. A szerkesztő-rendező Katona Imre. A Soproni Petőfi Színház előadása a két író portréját rajzolja meg. Egymás mellé helyezi őket. Két alkotót idéz meg, két elkötelezett és etikus embert, akik a kényszerű döntések, a külső és belső emigráció útvesztőiben a legnehezebbet, s talán az egyetlen lehetséges megoldást választották. Valamire ugyanis nemet mondtak. S amire nemet mondtak, azt egészében is megtagadták.

A  teátrum rendhagyó színházi klubot tart október 22-én este hat órakor Márai Sándor szellemiségét is előtérbe helyezve egy beszélgetéssel. Ekkor rendezik a Soproni Táncfórumot Kiáltó szó címmel székelyudvarhelyi táncosok közreműködésével. Ők az október 23-ai városi ünnepségen is fellépnek.

Sipos Ferenc, a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója beszámolt arról, hogy erdélyi hivatásos táncegyütteseket láthatnak ebben a szezonban vendégül, méghozzá négy alkalommal. Az első műsorban Kós Károly előtt tiszteleg a székelyudvarhelyi Udvarhely Néptáncműhely október 22-én. Jövőre, január 20-án este hat órakor a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes érkezik Ember az embertelenségben című produkciójukkal. Sepsiszentgyörgyről jön a Tiszta-Háromszék Táncegyüttes február 24-én este hat órakor. A marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes és a Sopron Táncegyüttes közös műsora Kányádi Sándor emlékét idézi meg március 16-án.  

A sajtótájékoztatón a két fél keretmegállapodást írt alá. Ennek szellemében a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Pendelyes Kulturális Egyesület évadonként közösen rendezik meg a Táncfórumot. A három szervezet együttműködésével az oktatási intézményben a Petőfi Művészeti Programban a tánc- és mozgásművészeti osztályokban közös szakmai célokkal, irányvonalakkal dolgoznak, nem csak a tánc, hanem a drámapedagógia, a színházművészet területén.  

A  Sopron Táncegyüttes és a Pendelyes Táncegyüttes közreműködésével bérletes tantermi, tornatermi előadásokat valósítanak meg a teátrumban a 2020/2021-es évadban, illetve a Sopron Táncegyüttes és a Pendelyes Táncegyüttes közreműködésével a 2021/2022-es szezonban egy bérletes táncszínházi produkciót készítenek.

Ezen kívül a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI, illetve a Sopron Táncegyüttes és a Pendelyes Táncegyüttes évenkénti színházi műsort tart a Soproni Petőfi Színházban.

Közösen szerveznek majd táncházi és játszóházi programokat a gyerekeknek a Liszt kulturális központban, a Mesepont melletti PincePontban pedig felnőtteknek tartanak táncházi rendezvényeket. Mindemellett a megállapodás kiterjed arra is, hogy a Balfi József Attila Művelődési Házban az egyesület saját és meghívott programokat szervez.

Pataki András és Sipos Ferenc hangsúlyozták, az eddigi jó és gyümölcsöző együttműködésüket további tartalommal, új elemekkel, területekkel sikerült így bővíteni, s ehhez hozzájárult az Emberi Erőforrások Minisztériumának a segítsége, valamint a város mindenkori támogatása.

A gyertyák csonkig égnek - október 18., október 19.
A gyertyák csonkig égnek - október 18., október 19.
A magány változatai – 56' után - október 21., október 22. "}' />
A magány változatai – 56' után - október 21., október 22.
A székelyudvarhelyi Udvarhely Néptáncműhely október 22-én nyitja a Táncfórumot
A székelyudvarhelyi Udvarhely Néptáncműhely október 22-én nyitja a Táncfórumot

Legnépszerűbb cikkek