„A haza minden előtt.” - A hősökre emlékeztek Sopronban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére rendeztek városi ünnepség Sopronban. Az eseményen ünnepi beszédet mondott dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok, közreműködtek a Petőfi Színház művészei, a Kor-Zár zenekar valamint a Pendelyes és a Sopron néptáncegyüttes.

Huszárok és dámalovasok bevonulásával kezdődött a soproni ünnepség a Petőfi téren, amelyet megtekintett dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester és a képviselő-testület több tagja.

A napsütéses időben elsőként Ács Tamás, a Petőfi Színház művésze szavalta el a Nemzeti dal című költeményt.


fotó: Griechisch Tamás

Ezt követően az ünnepség szónoka, dr. Farkas Ciprián lépett a pulpitushoz.

- Mai ünnepi találkozásunkkor 1848. március 15-ére emlékezünk, arra a szürke hétköznapként indult sorsfordító napra, amikor a magyarok dolgai örökre megváltoztak - mondta a városi tanácsnok.

Hozzátette, 1848 tavasza egyszersmind az európai népek tavasza is volt, a kontinens minden nemzetét megérintette a szabadság, a polgári átalakulás nagy gondolata. A magyarok nem voltak hát egyedül a szabadságvágyukkal. Az európai nemzetek sorra lázadtak fel és álltak ki nemzeti függetlenségük mellett a Birodalommal szemben. Az európai népek egyszerre ébredtek rá, hogy nemzeti függetlenséget csak a nemzetek Európája tud adni - méltatta a hősöket dr. Farkas Ciprián.


fotó: Griechisch Tamás

A városi ünnepségen az 1989 óta létező KOR-ZÁR verséneklö együttes mutatta be, több híres költemény zenés átiratát.

Az ünneplők megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, majd a Pendelyes és a Sopron táncegyüttes műsora zárta az ünnepséget, melyet felvételről a Sopron TV-ben láthatnak este 6 órától. 

Az eseményről készült képes beszámolónkat itt láthatják:

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek