| 2021. február. 23. | 1 perc olvasás

Március 15-én nyitnának a vendéglátósok Ausztriában

Ha sikerül megállapodni a feltételekben, március 15-én újra kinyitnák az éttermeiket a vendéglátók. A szakma képviselői február 22-én ismertették javaslataikat a kormánnyal. Az egyeztetések egész héten folynak.

A Gazdasági Kamara vendéglátói ágazatának elnöke, Mario Pulker szerint a vállalkozások elfogadták a kormány korábbi feltételeit. A húsvét előtti nyitás lehetőségéért cserébe készek vállalni, hogy rendszeresen teszteltetik dolgozóikat, és a vendégek esetében is ellenőrzik, hogy rendelkeznek-e friss teszteredménnyel.

A koncepció szerint az éttermek részben a második lockdown előtti állapothoz térnének vissza: egymástól kétméteres távolságban állítanák fel az asztalokat, az asztaloktól felállva mindenkinek FFP2-es maszkot kellene hordania, a vendégeket pedig regisztrálnák is. A feltételek a társadalom körében is elfogadottak. Egy korábbi felmérés szerint a megkérdezettek 81%-a vállalná a tesztet azért, hogy vendéglőben vacsorázhasson.

Ha a szabályokban sikerül megállapodni, a gasztronómia nyitása akár előnyös is lehet a járvány visszaszorítása szempontjából – érvelnek a vendéglősök. A statisztikák szerint ugyanis a fertőzések fele magántalálkozókon történik. A családi, baráti összejövetelek a jövőben egy ellenőrzött térbe kerülnének, az előzetes tesztelés nyomán pedig sikerülne még több tünetmentes fertőzöttet kiszűrni.

Fontos eleme a tárgyalásoknak a nyitva tartás kérdése: a vállalkozók azt szeretnék elérni, hogy este 10, de inkább 11 óráig nyitva maradhassanak. Így a vendéglátóhelyek 60-70%-a tudna élni a feltételes nyitás lehetőségével.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek