| 2023. március. 6. | 1 perc olvasás

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja

Magyarországon évente mintegy 10 ezer új vastagbéldaganatos beteget diagnosztizálnak, az esetek közel fele végzetes kimenetelű. Férfiak körében a második, míg nőknél a harmadik leggyakrabban előforduló tumortípus. A statisztikai adatok alátámasztják a korai felismerést szolgáló szűrővizsgálatok jelentőségét.

A betegség általában évek alatt alakul ki. Gyakori, hogy kezdetben egyáltalán nem okoz tüneteket. A rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban korai stádiumban felfedezhetők az elváltozások.

Daganatos állapotot több tünet is jelezhet, például a véres széklet megjelenése, a hasi görcsök, a székletritmus megváltozása, a vérszegénység vagy az indokolatlan fogyás. Ilyen esetekben mindenképpen indokolt a szűrés elvégzése.

„A vastagbéldaganatok megjelenése 50 éves kor felett válik gyakoribbá, pontosan ezért az 50-70 év közötti lakosságot szűrjük célzottan. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által koordinált szűrőprogram keretében a korcsoport tagjai kétévente meghívót kapnak a vizsgálatra. A szűrés „kétlépcsős”: először a székletben lévő – gyakran szabad szemmel nem is látható - vér vizsgálata történik. – ismertette a szűrés részleteit dr. Nagy Attila, az endoszkópos labor részlegvezető főorvosa.

 

A vastagbéltükrözés előjegyzés alapján történik a Soproni Gyógyközpontban. A vizsgálat során – béltisztítást követően – a vastagbél belső felszínét endoszkóppal nézik át. Ha olyan eltérést találnak, ami a vastagbél szövetéből kitüremkedik (pl. polip), azt azonnal el is tudják távolítani, így az nem tud daganattá alakulni. A vizsgálatot kérés esetén bódításban is elvégzik – fejtette ki dr. Nagy Attila.

„Tavaly 200 vastagbél szűrővizsgálatot végeztünk a kórház szakmai stábjával, az esetek mintegy 85 százalékában találtunk valamilyen eltérést. Zömében polipról volt szó, amiket eltávolítás után szövettani vizsgálatra küldtünk. Rosszindulatú daganat esetén további vizsgálatok szükségesek, majd a szakorvosokból álló onkoteam dönt a kezelésekről.” – részletezte a főorvos, majd hozzátette: aki nem került bele az életkor szerinti célzott programba, de tüneteket észlel, a háziorvosán keresztül kérheti panaszai kivizsgálását.

Tájékoztató a vastagbélszűrésről

Legnépszerűbb cikkek