Fokozatosan enyhít a korlátozásokon Ausztria

Március közepétől fokozatosan enyhítik a korlátozó intézkedéseket Ausztriában – jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Március 15-től ismét engedélyezett az iskolai sport, március 27-én pedig a vendéglátóhelyek megnyithatják kerthelyiségeiket. Vorarlberg tartományban kiemelkedően jó a járványhelyzet. Itt már március 15-től lazítanak a vendéglátás, a kultúra és sport területén.

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn sajtótájékoztató keretében számolt be a legújabb járványügyi intézkedésekről. Az osztrák kancellár kiemelte: A szakértőkkel, a parlamenti pártokkal és a tartományok képviselőivel áttekintették az elmúlt három hetet. 

A február eleji nyitás  mintegy 120.000 dolgozónak adta vissza a munkáját. Kinyitottak az iskolák is, ez a lépés mindenekelőtt a családokat tehermentesítette. A testközeli szolgáltatások látogatása csak negatív koronavírusteszt birtokában lehetséges – idézte fel a kormányfő, hozzátéve, hogy az új rendelkezések a tesztelést is felpörgették – februárban már hetente 2,5 millió tesztet végeztek Ausztriában.

Az osztrák kancellár a jelenleg érvényben lévő intézkedésekről is beszámolt:

  • Március 1-től ingyenesen, és egyre nagyobb mennyiségben elérhetők az öntesztek az osztrák patikákban
  • Az idősek elsőbbséget élveznek az oltási folyamatban
  • Márciusban napi 30.000, áprilistól napi 45.000 embert tudnak majd beoltani ami komoly kihívást jelent majd az ellátórendszer számára, de előrelépés is lesz a normalitás felé.

Ausztriában március 15-től "regionális szinten" valósul meg a nyitás:

  • Vorarlberg tartományban március 15-től a vendéglátás, a kultúra és sport területén is enyhítenek a korlátozásokon. Ez egyben egy széles körű nyitás próbája is lesz. A járványügyi helyzetet legközelebb március 15-én értékelik. A gasztronómia teljes megnyitására valamint a szálláshelyek és kulturális intézmények megnyitására a járványhelyzet függvényében április folyamán kerülhet sor – hangzott el a bécsi sajtótájékoztatón.
  • Markus Wallner, Vorarlberg tartományfőnöke elmondta: a tartományban március 15-én kinyithatnak az éttermek és kávézók, valamint a diákmunka, diáksport és az ifjúsági kultúra területén is enyhítések várhatók. A tervek között szerepel a tömeges tesztelés valamint az öntesztelés kapacitásainak bővítése - tette hozzá a tartományfőnök. 

A húsvétig tartó időszak még nehéz lesz, de utána sokat javul majd a helyzet: az ünnepeket követő időszakra szeretnénk elérni az 1.000.000 fős átoltottságot, kiemelt figyelmet fordítva az egészségügyben és oktatásban dolgozókra valamint az rizikópáciensekre – ismertette az oltási menetrendet Rudolf Anschober egészségügyi miniszter.

Eközben a védekezés is folytatódik: a fertőzésszám emelkedésének függvényében egyes járásokban és tartományokban a tirolihoz hasonló, tartományon kívüli utazás előtti tesztkötelezettség valamint egyéb korlátozó intézkedések is életbe léphetnek. Az FFP2-maszkkötelezettséget azokra a munkahelyekre is kiterjesztik, ahol eddig normál maszkot viseltek a dolgozók  - fogalmazott az egészségügyi miniszter.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek