| 2021. október. 2. | 2 perc olvasás

Márk sikert sikerre halmoz

Talán senkire sem illik jobban az „eminens” kifejezés, mint Fábián Márkra, akinek sem a középiskolában, sem a SOTE-n nem volt négyesnél rosszabb jegye. A tehetséges ifjú most már Svédországban dolgozik egy norvég befektetési alapkezelőnél.

A szorgalmas fiatalember már a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban kiérdemelte a „Magyarország jó tanulója – jó sportolója” megtisztelő címet. Több mint tíz évig kyokushin karatézott. A fekete öv, számos korosztályos országos bajnoki cím és egy Európa-bajnoki bronzérem után döntött úgy, hogy a sport helyett inkább a tanulmányaira koncentrál. Nagymamája és édesapja egy patikát vezet Fertőszentmiklóson, így nem meglepő, hogy – a gimnázium után a családi hagyományokat követve – a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára jelentkezett. Igyekezett ezt az öt évet a fejlődése érdekében kamatoztatni – nemcsak a tanulásban, hanem a közösségi kapcsolatok ápolásában is. Már az első évfolyamosok számára hagyományosan megrendezett összetett tanulmányi versenyen is első helyen végzett. A Korányi Frigyes Szakkollégiumban lakott, ami nemcsak szállásként, hanem tehetséggondozó intézményként is funkcionált. A szakkollégium szakmai bizottságának tagjaként előadásokat, kurzusokat, programokat szervezett.

– A kezdetektől bekapcsolódtam a hallgatói önkormányzat működésébe, harmadévesként pedig kari alelnökké választották – meséli. – Az kitűnő átlagomat is sikerült tartanom. Hatalmas élmény volt számomra, hogy kimehettem a CERN részecskegyorsítóba.

Márk példamutató szorgalmát városunk is értékelte: 2016-ban ő vehette át a Sopron ifjú tehetsége-díjat. Már az egyetemen részt vett két, rákellenes szerek kifejlesztésére irányuló kutatási projektben, melyekkel elnyerte a Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciájának és a Korányi Frigyes Tudományos Kollégiumnak az első díját, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián pedig 2. helyezett lett. Két cikke is megjelent tudományos folyóiratokban. Természetesen nyáron sem pihent, hanem jelentkezett az Amgen gyógyszercég programjába, Stockholmba, a Karolinska Intstitutetba. Két hónapig tumor- és molekuláris biológiai kutatást végzett, 2017 nyarán egy konferencián a Cambridge-i Egyetemen adott elő. 2018 nyarán Sanghajba utazott 5 hétre. Miután doktorrá avatták, két díjat is elnyert: a Zalai Károly Emlékérmet, melyet minden évfolyamból csupán egy hallgatónak ítélnek oda kutatási eredményeiért, továbbá a Dr. Rácz István Alapítvány díját. Háromszor kapta meg a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, az Új Nemzeti Kiválóság Programra pedig két alkalommal pályázott sikeresen. Ezután a pályafutása nem várt fordulatot vett: ahelyett, hogy a kutatói pályát folytatta volna, jelentkezett a Karolinska Institutet gyógyszeripari vállalkozástannal foglalkozó mesterképzésére. Természetesen svédországi tanulmányait is a lehető legjobb eredményekkel fejezte be.

– A második évben a gyakorlatomat gyógyszeripari részvényelemzőként töltöttem az egyik legnagyobb norvég befektetési banknál, a szakdolgozatomat pedig a Roche gyógyszercég svéd leányvállalatánál írtam - folytatja. – Tanulmányaim alatt egy ritka betegségekkel foglalkozó start-upnál is gyakorlatoztam, ahol segítettem nekik befektetést szerezni a további kutatásaikhoz, valamint – egy tanácsadó csapat részeként – támogattam egy nonprofit szervezet fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseit.  Fél évvel ezelőtt kezdtem el dolgozni egy norvég központú befektetési alapkezelőnél, ahol azt vizsgálom, hogy melyik gyógyszercégbe érdemes befektetni. Nagyon élvezem ezt a munkát. Mindig is volt egyfajta gazdasági érdeklődésem, már a mesterképzésre is ezért jelentkeztem. Sokat jelent számomra, hogy rálátok az egész gyógyszeriparra. Az a véleményem, hogy a tudományos kutatás csak úgy tud kiteljesedni, ha a gyógyszer eljut a betegekhez, ehhez pedig gyógyszercégekre is szükség van.

Legnépszerűbb cikkek