| 2017. július. 2. | 2 perc olvasás

Mártír megemlékezést tartottak Sopronban

A Soproni Zsidó Hitközség tartott megemlékezést a Holokauszt 73-ik évfordulója alkalmából vasárnap a soproni zsidó temetőben.

A megemlékezésen Dr. Koszorú Gábor, a Soproni Zsidó Hitközség ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Kiss Henrietta A MAZSIHISZ alelnöke, Eiger Levente a Soproni Hitközség alelnöke valamint Darvas István Rabbi, Korma György kántor közreműködése mellett mondott emlékező gondolatokat a Holokauszt évfordulójának alkalmából. Az eseményen részt vettek Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében Dr. Farkas Ciprián és Barcza Attila önkormányzati képviselők is. 

Az emlékezők felidézték a soproni történelem sötét napjait, ami akkor vette kezdetét amikor 1944. márciusában Sopront megszállták a német csapatok. 

1944 áprilisában a baloldalinak minősített soproni zsidókat elfogták, és Budapestre, a Mosonyi utcai rendőrség épületébe szállították, majd 1944 májusában összeírólistát (Jaross-listát) állítottak össze a soproni zsidókról, amely listán 1803 zsidó, 54 kikeresztelkedett és 13 kivételezett szerepelt, ami a városban a gettósítás alapját képezte. A német Orstkommando utasítására Sopronban is kijelölésre került a zsidók összeköltöztetésére szolgáló utcák és házak. A Papréten a 4. számú háztól a tornacsarnokig kerítést húztak, onnan pedig az Ikva patak volt a gettó határa a községi házakig. Kijelölték az Új utcát is, aminek két bejáratát sárga lánccal zárták el. Ez mellett további gettókat is kialakítottak Sopronban, az akkori Jakobi-féle gyárépületben, a Tanítóképzőben, az Ezüst utcában, az Újteleki utcában és a Rákóczi utcában. 

1944. június 29-én hajnali öt órakor a csendőrkülönítmények felzörgették a gettók lakóit, sorba állították, majd áthajtották őket a Jakobi-féle gyárépületbe, ahonnan július 5-én kiterelték őket a Déli pályaudvarra, ahol már egy vonatszerelvény várta őket.

A soproniakon kívül bevagonírozták a Csornáról, Beledről, Kapuvárról behozott zsidókat is, összesen mintegy 3000 embert.

A vasúti szerelvény Kassáig nem állt meg, lassan haladt, főként Budapesten. Kassán a vonatkísérő csendőröket SS-katonák váltották fel, ahol újabb zaklatás következett az értékek leadása végett. A vagonokba toloncolt emberek a magukkal vitt élelemből tudtak csak táplálkozni, mert a hatóságok által kiadott élelmiszer elsikkadt a kísérő SS-ek kezén.

A deportáltak Auschwitzba július 7-én, szombaton reggel érkeztek, ahol az embertelen körülmények mellett a munkatáborok és a gázkamrák vártak rájuk. 

Az auschwitzi áldozatok száma a Sopronból elhurcoltak közül több mint 1640 fő volt, akiknek nevét az izraelita temetőben is megörökítették, az erre a célra épült, félig nyílt épületnek mártírfalán. Emléküket hirdeti a II. világháború áldozatainak szobrászati alkotása a Deák téren és az Új utcában illetve a 13. században emelt zsinagóga falán lévő tábla szövege is:

 

Életüket kioltotta a gyűlölet Emléküket megőrzi a szeretet.

 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek