| 2019. november. 11. | 1 perc olvasás

Márton-nap a Bánfalvi óvodában

Szép hagyomány a Bánfalvi Óvodában, hogy Márton-nap tiszteletére lampionokkal vonulnak fel a gyerekek a Hegyi Templomhoz. Az óvodások hetekig készülnek a családi napra.

Vásári kavalkáddal vette kezdetét a Márton-napi mulatság a Bánfalvi Óvodában. Finom süteményekkel, meleg teával, sült gesztenyével várták a családokat a jeles napon, a bevétel az óvoda alapítványát támogatta. Az intézményben két és fél évtizedes hagyomány a Márton-nap megünneplése.

- A Márton-napot óvodánkban 1993 óta ünnepeljük, a gyermekek nagy örömére – világított rá Dr. Horváth Istvánné, a Bánfalvi Óvoda óvodavezetője. - Ezzel az alkalommal őrizzük a német nemzetiségi hagyományokat, de az ünnepnap üzenetét, vagyis az önzetlenség, jótékonyság fontosságát is tolmácsoljuk a gyermekek számára – fejtette ki.

A gyerekek hetekig készülnek a nagy napra: megragasztják a lámpásukat, megismerik a Szent Márton naphoz kapcsolódó népszokásokat, hagyományokat, közösségformáló játékokat játszanak. A családi napra ellátogattak Csiszár Szabolcs alpolgármester, Stöckert Tamás és Mágel Ágost önkormányzati képviselők, örömmel hallgatták a gyerekek német nemzetiségi hagyományokat őrző dalait.

A gyerekek a hagyományoknak megfelelően sötétedéskor elindultak a világító lámpácskáikkal a Karmelita templomhoz, ahol Németh Attila atya pereccel látta vendégül az óvodásokat.

Legnépszerűbb cikkek