| 2021. november. 9. | 2 perc olvasás

Márton-nap - Ahol minden összecsendül

Márton napján régóta hagyomány, hogy lampionos felvonulás indul a Liszt Központ elől. Az idén mindez jelmezes élőképekkel és harangjátékokkal gazdagodik. A felebaráti szeretet jegyében a Szent Márton Ház céljaira adakozhatnak a résztvevők.

A program 16:30-kor a Liszt Caféban indul, ahol egy rendhagyó kötetbemutató lesz: Náray Mira „Bíborfelhők Savaria felett” címmel írt egy római korban játszódó kalandregényt. A szerző – akinek Savaria, vagyis Szombathely az otthona – abba a korba kalauzolja az olvasót, amikor Szent Márton is élhetett. A helyszínen részleteket is megismerhetünk a regényből és a regényírás kalandjairól.

17:00 órától már gyülekező van a Liszt-teraszon, ahol forró italok és kis csengettyűk várják a párokat, családokat vagy az egyedül érkezőket (a helyben fogyasztás is jótékony célt szolgál). A közös lámpagyújtás után a zeneiskola BIM BAM BAND kamaraegyüttese játszik néhány dalt, majd harangszóra (kb. 17:30-kor) elindul a lámpás menet a belváros felé. A felvonulás során 7 állomásnál áll meg a csapat – ezeknél Szent Márton életének 7 stációja elevenedik meg, jelmezes segítők közreműködésével. Maga Szent Márton is megjelenik majd a belváros utcáin fehér lovon és köpenyben, ahogyan őt évezredek óta ábrázolják világszerte. A szomszédos Savariában született Márton legendáját Marosszéki Tamás, a soproni Petőfi Színház színművésze meséli el a közönségnek. Menet közben is szólnak majd a csengettyűk, hiszen a Szent Márton Ház jószolgálati munkája megsegítésére csengős perselyekbe várják az adományokat a szervezők. A Szent Márton Ház többek között a soproni nehéz sorsú családok támogatásával foglalkozik. Az adományt a téli tüzelő beszerzésére fordítja majd az Alapítvány.

A csengőszóval kísért menet kb. 18:00 órakor érkezik a Petőfi térre, ahol a Szironta Harangegyüttes fél órás koncertje kezdődik. A Szironta egy 5 tagú együttes, akik 2004 óta speciális harangokkal muzsikálnak koncerttermekben vagy akár szabad téren. Elmondásuk szerint minden fellépésük egy ajándék, hiszen folyton azzal szembesülnek, hogy a harang hangjának valóban varászlatos ereje van. És ha ezek a varázshangok dallamokká egyesülnek, minden összecsendül!

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. által szervezett program ingyenes, regisztrálni nem kell. A szervezők arra kérnek mindenkit, hozzanak magukkal valamilyen fényforrást és a biztonságos távolságtartásra is figyeljenek!


fotó: Pro Kultúra Sopron

fotó: Pro Kultúra Sopron

Borítókép; SopronMédia archívum 

Címkék: Márton nap

Legnépszerűbb cikkek