Márton nap – Egy lábasnyi szeretet! (Galéria)

A lampionos menetek és kézműves foglakozások mellett a jótékonyság is szerephez jutott Márton napon. A Liszt központ rendezvénye az „Egy lábasnyi szeretet” mottóval a Szent Márton Ház munkáját támogatta. A ház NépmesePont-ja pedig új dísszel gazdagodott.

Horváth Imre városplébános áldotta meg a Népmesepont új falfestményét. A képet Handleres tanulók készítették el a Szent Jakab kápolna 13. századi életfa ábrázolása nyomán. Az életfa, más formában az „Égig érő paszuly” a soproni NépmesePont központi motívuma. Az avatás a Liszt központ Márton napi programjában valósult meg A rendezvényen piros lábas játszóház várta a családokat, ahol a hagyományos fazekakkal és lábasokkal új szerepben találkozhattak.

A rendezvény jótékony célt is szolgált. Tartós élelmiszert vártak a piros lábasokba. A Liszt teraszon berendezett Márton napi vásáron gyűjtötték az adományokat hátrányos helyzetű családoknak. A gyűjtést a Határok Nélkül Alapítvány, Szent Márton Ház koordinálta. A vásárban felléptek a Petőfi AMI táncosai is és különféle Márton napi finomságokból és portékákból válogathattak az érdeklődők.

A programot lampionos felvonulás koronázta meg. A mécsesekkel és lámpásokkal érkező családok a Liszt Központ előtt gyülekeztek, majd a történelmi belvárosban indultak útra, hogy Szent Márton lába nyomát kövessék. Útközben megismerhették Márton legendáit, a (lábasnyi) szeretet meséjét, végül pedig vízrebocsátották az úszó lámpásaikat és „piros lábasaikat” – megidézve Európa legnépszerűbb szentjének utolsó útját.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek