| 2020. október. 25. | 5 perc olvasás

Mától érvényesek az új korlátozások Ausztriában

Az CoV-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz. Kibővül a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya - olvasható az ORF.at hírében.

Az élet minden területét érintő szabályok léptek mától életbe Ausztriában. Beltéri rendezvényeken, kijelölt helyek nélkül, egyidejűleg maximum hat felnőtt jelenléte a megengedett, szabadtéren ez 12 főt jelent. Ezen felül hat kiskorú gyermek megengedett. Ez vonatkozik minden összejövetelre – ideértve a magánpartikat is – a saját otthonon kívül, például karácsonyi, esküvői és születésnapi partik. De ugyanígy a parkban és a szabadidősportok során tervezett összejövetelekre is. A temetések ez alól továbbra is kivételek, itt legfeljebb 100 résztvevő engedélyezett.

Újdonság, hogy minden rendezvényen, amelyen hatnál vagy tizenkét főnél több ember szerepel, jelentést kell tenni az egészségügyi hatóságoknak. A korlátozások alól tényleges mentesség – más szóval: a rendőrség nem ellenőrzi – a magánlakásokon tartott találkozók. Azonban itt az egyének személyes felelősségére és arra hívják fel a figyelmet, hogy a lakosság csökkentse a szociális kontaktot a minimálisan szükségesre.

Új szabályok a nagyobb eseményekre

A szervezett nagy rendezvényeken legfeljebb 1000 ember (korábban 1500) tartózkodhat bent, és legfeljebb 1500 ember (korábban 3000) kívül. Operaházak, színházak és futballpályák is érintettek, például a Bundesliga. Emellett tilos az ételek és italok kiszolgálása is. Az egyetlen kivétel ez alól a három óránál hosszabb események.

A távolságtartás ismét kötelező

Ismét kötelező, hogy a nyilvános térben egy méter távolságot kell tartani. Július vége óta az egy méteres szabály („bébielefánt") máig csak ajánlásként létezett. Újdonság, hogy az összes nyilvánosan hozzáférhető zárt helyiségbe való belépéskor szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselnie – ez vonatkozik például a földalatti folyosóra való belépéskor is. A sportban most újra meg kell tartani a távolságot – eltekintve a kontakt-sportoktól és például a futók megelőzésénél.

Az egy méteres szabály alá nem tartoznak azok az emberek, akik ugyanabban a háztartásban élnek együtt, valamint azok, akik csak ideiglenesen ugyanabban a háztartásban élnek (pl. párok vagy szülők, akiknek közös gyermeke van).

A fogyatékossággal élők gondozói szintén kivételek a szabály alól.

Sok más területen az egy méteres szabály érvényes, mint korábban. Ezt előírják a tömegközlekedésben („ha lehetséges“), minden ügyfélkörben, minden szakmai tevékenységben, a vendéglátóiparban, valamint a szálláshelyeken.

Vallásgyakorláskor és tanórán kívüli rendezvényeken (például táborok) minden eseményen egy méter távolságot kell tartania más emberektől.

A maszk követelménye kibővült, az arcpajzsokat visszavonják

A maszk (MNS maszk) viselése minden nyilvános beltéri területen és számos szabadtéri rendezvényen kötelező. Újdonság, hogy az MNS-kötelezettség ma már kifejezetten érvényes a metróállomásokon, peronokon, megállókban, vasútállomásokon és repülőtereken is. Rövid átmeneti időszak van november 7-ig – onnantól kezdve csak szorosan illeszkedő száj- és orrvédelem engedélyezett.

A maszkot mostantól minden rendezvényen folyamatosan kell viselni, kijelölt ülőhellyel (amennyiben több mint hat ember van beltéren és több mint tizenkét ember kültéren). Ez vonatkozik például az opera- és színházlátogatásokra is, ahol korábban le lehetett venni a maszkot a saját ülőhelyen. A beltéri rendezvények folyamatos maszk követelménye szintén új.

Az éttermekben (az üléstől eltekintve), a saját osztályon kívül az iskolákban, szálláshelyeken (mindenki által használt területeken) a közigazgatási hatóságok és bíróságokon tett látogatáskor a maszk követelmény továbbra is érvényes. A korábbiakhoz hasonlóan a tömegközlekedésben (beleértve a felvonókat, repülőgépeket, autóbuszokat, kirándulóhajókat is) maszkot kell viselni. A maszk követelmény a vásárláskor és az ügyfélkapcsolattal rendelkező bármilyen szolgáltatás esetében is érvényes.

Az MNS-védelmet akkor is biztosítani kell, ha idősek otthonát, uszodát (a nedves helyiségektől, például zuhanyzóktól és úszómedencéktől eltekintve), sportlétesítményeket látogatják (kivéve edzés közben), múzeumokban, kiállításokon, könyvtárakban, levéltárakban és egyéb szabadidős létesítményekben zárt helyiségekben. Maszkok továbbra is szükségesek a piacokon – beltéren és szabadban. Aki egészségügyi okokból nem viselhet maszkot, orvosigazolvánnyal kell rendelkeznie.

Követelmények a gasztronómiában

A gasztronómiában a maszk viselésének általános követelménye a helyén marad – a szokásos módon, az ülőhelyek kivételével. A fogyasztás továbbra is csak ülve engedélyezett. Újdonság, hogy a látogatócsoportonkénti maximális tízfős korlát helyett csak hat felnőtt és legfeljebb hat kiskorú gyermek látogathatja együtt az éttermet. A szabadtéri étkezőkben tizenkét fő (plusz hat gyermek) felső határa érvényes. Új korlátozás van érvényben az alkoholtartalmú italok fogyasztására vonatkozóan: a záróra után már nem fogyaszthatók el egy vendéglátóhely 50 méteres körzetében – ez vonatkozik a benzinkutak boltjaira és büféire is. A záróra általában éjfél marad. Az egyes tartományok azonban ezt megváltoztathatják. A regisztráció kötelezettsége is marad egyelőre a tartományok döntéshozói kezében.

Kórusok és zenekarok

Az új szabályok komoly korlátozást jelentenek az amatőr kórusok és zenekarok számára is. Rájuk is vonatkoznak a maximális hat (belül) és tizenkét (kívül) számok. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem vagy legfeljebb kis csoportokban lehet próbálni. A hivatásos zenei csoportoknak ki kell dolgozniuk egy megelőzési tervet. Ha több mint 50 ember van (beltéren) vagy több mint 100 (szabadban), akkor egy Covid-19 tisztet is ki kell jelölni.

Változások az idősek otthonában

A maszk követelmény a nyugdíjas otthonok lakóira is vonatkozik – az általánosan hozzáférhető területeken, de nem a személyes lakóövezetben. Ez a kötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre akiknél egészségügyi okok (beleértve a demenciát) vagy a fogyatékosság miatt ez nem alkalmazható. A látogatóknak és az alkalmazottaknak mindenkor maszkot kell viselniük. Rendszeres vizsgálatokat kell végrehajtani a bentlakókon és az alkalmazottakon is. Ezen túlmenően az idősek otthonában, a gondozó otthonokban és a fogyatékkal élők otthonában ki kell dolgozni a fertőzés kockázatának minimalizálására irányuló koncepciót. Ebben meg kell adni a látogatók számát, gyakoriságát, időtartamát, valamint a belépéskor kötelező előzetes regisztrációt és állapotfelmérést. A palliatív és hospice támogatás részeként történő látogatásokat, valamint a kritikus élet eseményeinek támogatását mindenképpen lehetővé kell tenni.

Saját otthonok

Tavasszal nagy bizonytalanság uralkodott itt a kormányzati kommunikáció miatt. Ezúttal egyértelmű: A magánélettel kapcsolatban nincsenek korlátozások, bár a kormány az otthoni szociális kapcsolatok minimalizálását szorgalmazza.

Nincs szigorítás az iskolákban

Az iskolákban továbbra is érvényben vannak a meglévő intézkedések. Az osztályon kívüli maszk követelmény itt lényegében érvényes.


Az otthoni oktatást csak regionális szinten írják elő – az iskolai lámpa színétől függően. A testmozgás továbbra is elsősorban a szabadban javasolt, valamint ha az énekórát odabent tartják, énekelni csak maszkkal szabad.

red, ORF.at/Agenturen

Legnépszerűbb cikkek